WOW! keskuse ligipääs vajab tähelepanu

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy

Tuulte Roosi kerkiv WOW! pereatraktsioonikeskus on toonud päevakorda küsimuse, kas see ei too endaga liig suurt liikluskoormust tillukesele Lootsi tänavale, mis linnast keskuse juurde viib.

Keskuse omanikud on juba ette välja hõiganud, et pereatraktsioonikeskus meelitab aastas kohale ca 80 000 külastajat, kellest ligi 22 000 on välismaalt.

Eile sai Saaremaa uus rajatav turismimagnet pidulikult nurgakivi paika ning keskuse omaniku Tullio Libliku sõnul on ehitustööd kulgenud seni laitmatult graafikus. Nõnda on kindel, et aasta pärast, 1. mail saab WOW! ka avatud, nagu lubatud. “Ehitaja on väga professionaalne ja suhtub asja ülihoolikalt,” kinnitas Liblik.

Samas, järgmine küsimus vallale, mida Liblik oma sõnul kavatseb vallavanem Madis Kallasega arutada, on praeguseks juba aastaid räägitud Aia tänava pikenduse teema. “Kui kaugel on Aia tänava läbimurde planeering, sest see peaks läbima ka Merikotka 2 kinnistut ning see on juba päris habemega lugu, et kavandasime sinna ju ka konverentsikeskust,” kõneles Liblik. “Selle teemaga peaksime küll järgmiseks edasi minema,” meenutas ettevõtja, kelle kinnitusel tahab ta kutsuda omavalitsust üles asjaga aktiivselt tegelema.

Mis puutub mööda Lootsi tänavat kulgevat liiklust linnast tulevase keskuse juurde, siis ei tohiks see Libliku sõnul iseenesest probleem olla. Tema usub, et ummikut keskuse kliendid pudelikaelana tunduvasse linna Sõrve-poolsesse sisse- ja väljapääsu ei tekita. “Aga selge on, et kui mingi liiklussõlm paremaks tehakse, on see ainult tervitatav!” Esmajoones tuleks tema sõnul läbimurde planeering ära teha. “Nüüd, kus vald on ühendatud ja erinevad inimesed on kätt proovinud erinevates vallaametites, loodan, et stabiilne aeg on saabunud, et saaks töö kallale asuda.”

Lootsi tänava kitsuse fakti toonitas juba 2016. aastal toonane Kuressaare linnapea, praegune Saaremaa vallavanem Madis Kallas. Saarte Hääl kirjutas siis, et linna arengukava ja eelarvestrateegia aruteluga seoses tõusis päevakorda Aia tn pikendamine üle Põduste jõe Sääre maanteele. Linn toetas ettepanekut lisada strateegiasse läbimurde rajamiseks 2020. aastal 650 000 eurot klausliga, et rahastamine toimub mitte linnaeelarvest, vaid mõnest lisaallikast. 2011. aastast on läbimurde kohta ka projekt. Toona hinnati ca 600meetrise lõigu hinnaks ligi 400 000 eurot.

Kallas rõhutas, et oluline on liiklusohutuse aspekt. “Lootsi tänav on praeguse liiklusvoo jaoks kitsaks jäänud,” ütles Kallas 2016. aasta septembris.

Valla tugiteenuste osakonna juhataja Alo Heinsalu sõnul ei ole Aia tn pikendust ka selle aasta eelarves. Sel aastal tehakse korda Pikk ja Torni tänav. Järgmise perioodi arutelud algavad aga mais.

Põlvkondade kohtumispaik

Uue keskuse eesmärk on olla erinevate põlvkondade kohtumispaik, kus tegevust jätkuks kogu päevaks. “Soovime, et tegevust leiaksid kõik – alates väikestest lastest ja lõpetades eakatega,” ütles arendaja Tulik Invest OÜ esindaja Karolina Liblik.

Unikaalse turismiatraktsiooni rajamisel on arendaja malli võtnud lähiriikidest, kuna Eestis sarnaste keskuste väljatöötamise kogemus puudub. “Loome Saaremaale ajaveetmiskoha, millel on rahvusvahelist haaret,” rääkis Liblik.

Keskus avab Kuressaares Merikotka piirkonnas külastajaile uksed 1. mail 2020. Keskuses asuvad tegutsema ka suur toidu- ja esmatarbekauplus ning ööpäevaringselt avatud spordiklubi. WOW! keskuse ehitab Korberi OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles