Merili nagu muusika ja Merili nagu Agent M

Ene Kallas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Merili Varik on tüdruk, kes läks Tallinna muusikat õppima, muusikuks saama ja muusik olema. Sest muusikaga tegelemine on tema täitunud unistus. Muusika ja muusikuks olemine on just see, millest ta on mõelnud ja mida teha tahtnud.

Kui tihti Saaremaal käid?

Nii tihti kui võimalik, kuid ikka tekib ka 4–5-kuuseid pause.



Mida Saaremaa sinu jaoks tähendab?

Saaremaal on kodu. Saaremaa on minu kodu. See on koht, kus ma pean käima ja kus mul on vaja käia.



Kui oleks võimalik, kas koliksid Saaremaale tagasi?

Tegelikult on ju Saaremaale kolimine iga kell võimalik... aga minu põhitegemised on praegu kõik Tallinnas, küll aga ei välista ma üldsegi seda võimalust, et kunagi Saaremaale tagasi kolin.



Hakkasid laulma juba väga varakult ja ilmselt esinema ka varakult.

Jah, ma olin 4-aastane. Oli selline saade nagu “Laulumaias”. Mäletan nii hästi seda, kuidas me olime televisioonimaja garderoobis ja ema punus mulle patse enne esinemist. Ja siis ma mõtlesin, et oh, see on nii lahe, mina hakkan kunagi laulma, minust saab laulja. Sain meeletult hea emotsionaalse laengu. See on minu kõige suurem saavutus, et tegelen sellega, millega olen alati tahtnud tegeleda.



Kes on olnud sinu kõige parem õpetaja?

Minu ema. Ema on minu kõige suurem fänn, kõige suurem toetaja. Ta toetab mind kõiges, isegi kui ei pea alguses mu tegemisi päris õigeks.



Mida õppisid?

Tallinna Ülikoolis õppisin muusikat, aga sain koorijuhi-huvialaringijuhi paberid.



Traditsiooniliselt õpitakse koorijuhiks konservatooriumis. Sinna ei tahtnud proovida?

Ei. Proovisin Tallinna Ülikooli muusika erialale. Sain sisse, tunne oli õige. See oli parim otsus, mis ma üldse olen teinud. Kõik need asjad, mis on minu elus, on tänu sellele, et sinna kooli läksin.



Töötad lasteaias. Oled rahul?

Töötan lastesõimes. Minu tööks on muusika- ja liikumistundide läbiviimine 1–3-aastastele. Tegelus on selle õige nimi. Läksin sinna tööle aastaks, aga nüüd on juba kolmas aasta. Hakkan tegelema ka päris beebidega. Mida kõvemini ma üritan ära joosta, seda rohkem hoiavad nad mind kinni. Praegu annan alla.



Kas lastega tegelemine juhib mõtteid ka selle peale, et omal võiks laps olla?

Muidugi mõtlen lapsesaamise peale rohkem kui mõned aastad tagasi, aga siiski on see teema ootel veel minu jaoks... Mulle piisab praegu nendest 65 lapsest, kellega ma iga päev tegelen...



Kas töö lastega kuidagi segab ka muusikuks olemist?

Ei sega. Kõik on tasakaalus.



Kas sa näed oma tulevikku muusikuna?

Jah, muidugi. Ja muuseas, ka 2-aastasega on võimalik muusikat teha. Ma ei pea ennast ei õpetajaks ega lasteaiakasvatajaks, olen muusik.



Mitu korda nädalas harjutate?

Kord nädalas kaks tundi. Rohkemaks pole vajadust. Enne esinemisi harjutame rohkem ja siis ka, kui on rohkem lugusid. Või on bändi mõni uus liige tulnud.



2005. aasta kevadest tegutseb Agent M live-koosseisuna. Aastal 2002 oli Agent M Marten Villi sooloprojekt: elektroonilise kõlaga arvutimuusika. Räägi praeguse Agent M-i sünniloost.

Marten tegi esialgu muusikat üksi. Kuna ta ise laulda ei taha, siis hakkas ta lauljat otsima.



Ühine tuttav viis meid kokku... Hakkasime lindistama ja laulud jõudsid läbi interneti raadiosse, kus said päris populaarseks. Tänu sellele hakati meile esinemisi pakkuma ja tekkiski vajadus bänd kokku panna. Ja see oli ka kindlasti suur põhjus, et kui sul on lood ja neid tuleb aina juurde, siis tuleb tahtmine esineda ja näidata neid... üksi ei saa.



Niisiis alustasite kahekesi. Praeguseks on bänd kasvanud 5-liikmeliseks. Mis oli konkreetne ajend bändi kokku panemiseks?

Alguses ei olnud püsivat koosseisu, enne kui Sõpruse Puiestee pakkus /andis võimaluse esineda koos nendega. Siis tuli kiiresti-kiiresti leida inimesed. See koosseis lagunes, ilmselt ei sobinud ja oli kiiruga kokku otsitud ka. Aga see koosseis, mis nüüd on, on püsinud kõige kauem, ja tundub, et koostöö laabub edaspidigi.



Kust selline nimi – Agent M?

Nime kohta oskaks küll Marten paremini rääkida... M tuli esialgu kindlasti tema nimest ja talle meeldib agendi teema, sealt ka ilmselt see nimi, mille all ta hakkas algul üksi tegutsema.



Marten Vill: Agent... kui ma õigesti mäletan, siis pidigi nii olema, et agent on keegi selline, kes on tegelikult kergelt tabamatu, et esmapilgul oleks nagu ühte nägu ja ühes kohas, aga tegelikult teeb salaja hoopis midagi muud ja on hoopis keegi teine... natuke nagu meie muusikagi.



Kuidas lood sünnivad?

Marten paneb kokku loo tuumiku, loo idee. Aga lugu ise on ühisloome. Igaüks annab midagi juurde, kas või oma partii kohta ütleb arvamuse. Sõnad kirjutab algselt Marten. Loo teema annab tema. Aga praktiliselt kõikide sõnade kallal on mul palju virisemist ja siis ma muudan neid.



Agent M liigitub laias laastus rockbändiks, on ka mingi spetsiifiline nimi sellisele muusikale?

Ise ei ole me ennast kuhugi liigitanud. Tegelikult me ei mõtlegi selle peale. Teeme seda, mis meeldib. Ei pane end raamidesse.



Milline on sinu jaoks kõige õnnestunum laul, parim esinemine? Milline lugu on tekitanud sinus sellise tunde, et paremini enam ei saagi, või ootab see tunne alles oma aega?

Lemmiklaulud meie repertuaarist muutuvad üsna tihti... vahel on üks, vahel teine. Võib-olla “Painaja” on selline lugu, mis kõige püsivamalt on meeldinud. Meil on väga palju häid kontserte olnud, pärast mida on tõeline eufooria. Väga palju oleneb minu jaoks kontserdi publikust... aga kunagi pole päris selline tunne et see kontsert oli nüüd lagi... alati saab paremini.



Milline muusika sulle endale meeldib?

Kuulan igasugust jazz’i. Olen ka ise tegelenud sellega, enne Agent M-i. Mäletan, et kui alguses kuulasin Agent M-i lugusid, mõtlesin küll, et vau, see on midagi muud. Olen ennast ka kurssi viinud rocki-laadse ja raske muusikaga – metal’iga näiteks. Kui tegeleda ise üht sorti muusikaga, aga kuulata teistsugust, siis ei teki tüdimust.




Agent M

Merili Varik (vokaal)

Marten Vill (kitarr, looming)

Reimo Va (bass)

Andrus Kanter (klahvpillid)

Jarmo "Chopper" Nuutre (trummid)

Agent M tegutseb live-koosseisuna 2005. aasta kevadest. 2004. aasta lõpul tekkis Marten Villil idee panna kokku täiekoosseisuline bänd ja seda Agent M nime all. Lauljaks sai tollal Tallinna pedagoogikaülikoolis õppinud Merili Varik ja peagi valmisid esimesed ühised lindistused. 2005. aasta algul huvitus lugudest Raadio 2 ja pala “7 surmapattu” oli nädalaid Top 20 tipus.

Tänaseks on ansamblil mitu raadiohitti (“Kus on mu kodu”, “Šokolaad”), antud on hulgaliselt kontserte ning salvestatud ka album “Spionaaž”. Valminud on videod lugudele “Kus on mu kodu”, “Surfing on Tsunami”,” Šokolaad” ja “Queen of the World”, millest viimased kaks on jõudnud ka MTV Eesti ekraanile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles