President Ilves külastas Vilsandit ja Abrukat (FOTOD!)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Saarte Hääl
President Toomas Hendrik Ilves viibis reedest pühapäevani visiidil Saare maakonnas. Reedel tutvus president Kaarma vallas osaühingu Merinvest tegevusega, laupäeval külastas koos Evelin Ilvesega Vilsandit ja Abruka saart ning pühapäeval andis Kuressaare kultuurikeskuses üle autasud rahvusliku programmi “Kaunis Eesti kodu 2009” parimatele.

Laupäeva hommikul kõlas Kihelkonna rahvamaja ees presidendi auks kohalike naiste tervituslaul ning pärast rahvamajas ringivaatamist ootas ees meresõit Vilsandile, kus Vikati sadamasse olid presidenti tervitama tulnud nii saareelanikud kui ka Eestimaa Looduse Fondi talgulised.



Vilsandil sai president ülevaate äsja 99-aastaseks saanud kaitsealast ning keskkonnaameti ja Eesti keskkonnauuringute keskuse tegevusest saarel. Toomas Hendrik Ilves käis ka Vilsandi tuletorni lähedal asuvas Eesti kõige läänepoolsemas asustatud punktis.



Vilsandilt tagasi tulles külastas president Papissaare suitsukalavabrikut, kus talle tutvustati lestakala suitsutamise nippe ning anti kohalikku toodangut – suitsulesta ja vürtsikilu – ka maitsta.



Papissaarest suundus Toomas Hendrik Ilves Roomassaare sadamasse, et sõita Abrukale ja seda laevaga “Heili”, mille mastis lehvis merereisi ajal Vabariigi Presidendi lipp.



Abrukal külastas president kohalikku raamatukogu ja kinkis kohalikku kogusse mõned uued raamatud. Riigipeale korraldati saarel ka ringsõit, mille käigus jagasid selgitusi Ülo Tuulik ja saarevaht Rein Lember. Abruka rahvamaja juurde kogunenud inimesed said presidendiga juttu ajada ja talle küsimusi esitada.



Toomas Hendrik Ilvese visiiti Abrukale jäävad meenutama kohaliku rahvamaja juurde istutatud pärnapuu ning külalisteraamatusse tehtud sissekanne: “Armastust ja hoidmist teile, kes armastate ja hoiate Abruka saart ja siinset elu.”



Saarel sai president Ülo Tuuliku juhatusel teada, kuidas on meretagune asi 20. sajandi tõmbetuultes muutunud ja mida tähendas, kui Abruka kalur ütles vene keelt kõnelevale parteiametnikule tõlgi vahendusel “Peab mõtlema”.




Presidendi külaskäigust loe pikemalt  teisipäevasest “Oma Saarest”.
Tagasi üles