Nasval kütitud metsseapõrsal tuvastati SAK antikehad

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Metssiga.
Metssiga. Foto: Focke Strangmann/EPA/Scanpix

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas läinud nädalal Nasval kütitud metsseapõrsal sigade Aafrika katku (SAK) antikehad, mis on viies sarnane juhtum käesoleval aastal.

Saarte jahimeeste seltsi tegevjuht Ive Kuningas märkis, et 1. juuli seisuga on Saare maakonnas kütitud 330 metssiga. Neist SAK positiivseks on tunnistatud üks jaanuaris Laimjalas kütitud siga ja viis erinevast piirkonnast kütitud siga on olnud SAK antikehade kandjad. Alguses teatati, et ka Nasval kütitud põrsas on SAK positiivne, kuid teisipäeval tunnistati see pärast mitmete proovide tegemist siiski antikehadega leiuks.

"See on huvitav fakt, sest seni on räägitud, et emis põrsastele antikehi edasi ei anna ja haigust pole ka pikka aega täheldatud. Kust siis põrsas need antikehad sai?" imestas Kuningas.

Jahimeestele tuletas Kuningas meelde, et olenemata sellest, et katkuleide on õnneks suhteliselt harva, ei ole oht veel siiski möödas ja endiselt kehtivad kõik haiguse likvideerimiseks seatud tingimused: arvukuse madalal hoidmine, kütitud isenditelt vereproovide võtmine, siseelundite konteinerisse paigutamine, rümba hoiustamine kuni vereproovi vastuste saabumiseni, katkule või antikehadele positiivse rümba konteinerisse paigutamine, haigusega kokkupuutunud pindade desinfitseerimine jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles