Ajalookonverents Antarktikast ja Arktikast

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ANTARKTIKA 200: Trükis tutvustab Antarktikat, selle uurijaid, laeva Admiral Bellingshausen meeskonda ja reisiseltskonda.
ANTARKTIKA 200: Trükis tutvustab Antarktikat, selle uurijaid, laeva Admiral Bellingshausen meeskonda ja reisiseltskonda. Foto: Repro

Eeloleval laupäeval hotell Meri konverentsisaalis toimuva mereajalookonverentsi teema on "Eestlased Arktikas ja Antarktikas".

Saaremaa merekultuuri seltsi korraldataval traditsioonilisel konverentsil astuvad lektoritena publiku ette teada-tuntud teadlased ja ajaloolased.

Emeriitprofessor Rein Vaikmäe tutvustab huvilistele Eestist pärit Arktika uurijaid. Saaremaalt pärit polaarkapten Karl Jõgist räägib Eesti polaarklubi tegevjuht-sekretär Katrin Savomägi. "Antarktika ja Arktika on meile, kes me oleme neis paigus töötanud, ikka väga hingelähedased," rääkis Savomägi.

Ajaloolane Sergei Tambi on uurinud 85 aasta tagust katastroofi Tšuktši meres, jäälõhkuja Tšeljuškin meeskonna päästmist. Päästeoperatsioonis osales ka Muhus sündinud kaugsõidukapten Vassili Vaga, kelle sünnist möödus tänavu 120 aastat.

Mereajaloolane Bruno Pao toob kuulajateni kaptenite Vassili Vaga ja Karl Jõgi elulood. Atmosfäärifüüsik Enn Kaup, kes on osalenud mitmes Antarktika ekspeditsioonis, uurinud põhjalikult sealsete järvede ökoloogiat, kirjutanud teadusartikleid ja raamatuid, teeb ettekande Eesti teadlaste tegemistest Antarktikas.

Äsjailmunud suureformaadilist 156-leheküljelist Saaremaa rannasõnastikku tutvustavad selle koostajad Kalle Kesküla ja Marja Kallasmaa. 

Mereajalookonverents algab Meri hotelli konverentsisaalis laupäeval kell 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles