Keskkonnaamet Vilsandi kalmistu taasavamist ei keela

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Vilsandi
Vilsandi Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Keskkonnaamet ei tee takistusi Vilsandi kunagise kalmistu kasutuselevõtuks, mille taasavamist kohalik kogukond juba pikemat aega soovinud on.

Keskkonnaameti Lääne regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Kadri Hänni teatas vastuseks Saaremaa valla järelepärimisele, et keskkonnaametil puuduvad vastuväited kalmistu jätkuvaks kasutamiseks, sest sellega ei kahjustata rahvuspargi kaitse-eesmärke. Kuna kalmistu asub Vilsandi rahvuspargis ja Natura 2000 alal, oli keskkonnaameti nõusolek lahkunute saarele matmiseks vältimatu eeltingimus.

Saaremaa abivallavanem Jüri Linde ütles, et ka vald toetab vilsandlaste soovi oma lahkunud saarele sängitada. "Eks me nüüd räägime külarahvaga läbi, kuidas see asi hakkab olema," sõnas Linde. 

Neeme Rand, Vilsandi saarevanem
Neeme Rand, Vilsandi saarevanem Foto: Saarte Hääl arhiiv

Vilsandi saarevanem Neeme Rand on Saarte Häälele öelnud, et saarele matmise lubamine tõstatus juba 2008. aastal peetud mõttetalgutel. Kuivõrd Vilsandi kalmistu pindala on vaid 176 m2, siis tuleb Ranna sõnul kõne alla vaid urnimatuste korraldamine.

Vilsandi saarevaht Aavo Piisk uuris välja, et viimane matmine Vilsandi kalmistule toimus II maailmasõja järel 1948. aastal, kui oludest tingitult ei olnud võimalik Kihelkonna kalmistule matta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles