MAAILM: Ärimaailm on valmis oma rikkust jagama

Urmas Kiil
Copy

Kapitalism, nagu me teda tunneme ja teame, on oma aja ära elanud. On saabunud aeg, kus rikkurid peavad oma varandust senisest enam jagama, maksma rohkem makse. See omakorda tähendab, et ärimaailma tegevuse eesmärk ei tohi olla võimalikult suure kasumi teenimine, vaid ta peab tegutsema ühiskonna kui terviku heaolu nimel. Kui seda ei tehta, ähvardab maailma uus revolutsioon.

BBC online veebilehel ilmunud artiklis on öeldud, et need pole kõlavad loosungid mõnelt marksistide propagandistlikult lendlehelt. Vastupidi, säärased mõtted pärinevad miljardäride, pankurite ja majandusteadlaste hiljutistest väljaütlemistest. Paradoks seisneb selles, et tulihingelised kapitalismi pooldajad on ühtäkki hakanud rääkima kapitalismi kui ühiskondliku süsteemi reformimise vajadusest. Ja nad ei häbene seda avalikult välja öelda.

“Kui rahvamassid on jõudnud arvamusele, et ühiskonna eliit saab liiga palju, siis toimub üks kahest – kas jõukuse rahumeelne ümberjagamine kehtivate seaduste alusel või vaesuse ümberjagamine vägivaldse revolutsiooni teel,” ütles ühel avalikul esinemisel Wall Streeti juhtivaid tegelasi ja investeerimispanga Guggenheim Partners juhatuse esimees Alain Schwartz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles