Saaremaa vald toonitab alkoholi ostmise mittetoetamist

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Kristiina Maripuu.
Kristiina Maripuu. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Mittetulundustegevuse toetamise uus kord, mis täna Saaremaa vallavolikogus teisele lugemisele tuleb, sai suve jooksul 45 parandusettepanekut, olulise osa neist tegi vallavalitsus ise.

Toetamise kord suunati muutmisele põhjusel, et kevadel tekitas toetuste määramine mitmeid arusaamatusi ja vääritimõistmisi.

Ühe huvitavama muudatusettepanekuna soovitakse rõhutada, et toetust ei eraldata alkoholisisaldusega jookide ostmiseks. Toitlustuskulud on aga jätkuvalt abikõlbulikud. Selle rõhutamiseks kirjutatakse vastav klausel toetamiskorras ka sõnasõnalt välja.

Üheselt mõistetav

Abivallavanem Kristiina Maripuu põhjendas erisuse väljakirjutamist, et see peab olema üheselt mõistetav. Mitte et alkoholiostmine oleks ennegi olnud abikõlbulik, lisas ta.

Volikogult suure tõenäosusega rohelise tule saavas toetuskorras on üldised põhimõtted jäänud samaks.

Suve alguse ja nüüdse lugemise vahel tehtud ettepanekutest võttis vallavalitsus üsna üllatuslikult kasutusele personalikulude abikõlbulikkuse. Eelmises redaktsioonis seda sees ei olnud ja just see punkt tekitas kevadel suurima vaidluse. Nimelt soovis Edukontor raha personalikulude jaoks, vald aga keeldus. Sellele järgnes vaie, mida vald ei rahuldanud. Siis oldi väga jäigal seisukohal, et personalikulusid toetama ei pea. "Saime mitmeid argumenteeritud ettepanekuid, et sellist piirangut ei peaks seadma," selgitas Maripuu, miks ikkagi plaanitakse personalikulud edaspidi abikõlbulikeks lugeda.

Parandusi tehti ka selles osas, et toetuskorrale lisatakse hindamiskriteeriumid. Nende senine puudumine oli samuti üks pahameelt tekitanud punkt. Valda süüdistati toetuste subjektiivses määramises. "Kriteeriumide kasutamine võimaldab objektiivsemat hindamist ja pingerea moodustamist," tõdes Maripuu.

Eraldatakse voorudes

Samuti ühendati tegevustoetus ja projektitoetus ning need mõisted eraldatakse erinevate taotlusvoorude käigus.

Külaraha jagamisele lisandus alevikuraha, kuna vallas on mitu suurt alevikku, mis seni külaraha saajate alla ei kvalifitseerunud.

Kristiina Maripuu sõnul läheb taotlemine ka pigem e-keskkonna põhiseks, samuti lühenevad menetluste ajad.

2019. aasta kohta on eelarves järgmine jaotus: 40 000 eurot külaraha, 75 000 eurot projektitoetused, 300 000 eurot tegevustoetused, kus sees on ka suured toetused, nagu ooperipäevade ja Saaremaa ralli toetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles