Lahkus näitleja Evald Aavik

Saarte Hääl
Copy
Evald Aavik 22. jaanuaril 2011.
Evald Aavik 22. jaanuaril 2011. Foto: Sille Annuk

7. mail suri Kuressaarest pärit Evald Aavik, kes oma elutöö näitlejana tegi Vanemuises, Ugalas, Noorsooteatris ja Tartu Uues Teatris.

Evald Aavik sündis 24. jaanuaril 1941 Kuressaares. Lõpetanud 1961. aastal Kingissepa töölisnoorte keskkooli, läks ta Tartu muusikakooli viiulit õppima. Armeeteenistuses Tartu garnisonis mängis Aavik sõjaväeorkestris.

Lõpetanud 1965. aastal näitlejana Vanemuise õppestuudio, töötas Aavik ligi 20 aastat Vanemuise teatris. Tema paljude rollide hulka kuulusid näiteks Oberon "Suveöö unenäos", Charley "Charley tädis", August Miilas lavastuses "Elu tsitadellis" ja Brabantio "Othellos".

Aastail 1986–1991 kuulus Aavik Viljandi Ugala näitlejate hulka. Ka Ugalas kehastas ta "Othello" lavastuses Brabantiot. "Kuldrannakeses" astus Aavik publiku ette sulase Taavitina, lavastuses "Androkles ja lõvi" Ferroviusena ning lavastuses "Giljotiin Dantonile" Vadier´na.

Pärast Ugalast lahkumist töötas Aavik kolm aastat ENSV Riiklikus Noorsooteatris ning seejärel, aastail 1994–2007 Vanemuises tööandja eluruumide majandusjuhatajana.

2008. aastast astus Evald Aavik publiku ette Tartu Uue Teatri lavastustes.

Aavik lõi kaasa ka mitmetes filmides, näiteks leitnant Aava osas mängufilmis "Inimesed sõdurisinelis", "Reigi õpetajas" kellamees Jakona, "Tantsus aurukatla ümber" Sirgaste Martinsonina ning "Georgicas" Jakubina.

1982. aastal sai Aavik Eesti NSV teenelise kunstniku aunimetuse.

Oma rolli eest "Georgicas" pälvis ta 1998. aastal Anapa ja 1999. aastal Roueni rahvusvahelisel filmifestivalil parima meesnäitleja preemia.

2015. aastal tunnustati Evald Aavikut Eesti Kultuurkapitali audiovisuaalse kunsti sihtkapitali elutööpreemiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles