Kuressaare linnaliiklusel on endine vorm, kuid uus sisu

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
MÄRKA MÄRKE: Pargi ja Lossi tänava ristmikul on Lossi tänav muudetud peatänavast kõrvaltänavaks.
MÄRKA MÄRKE: Pargi ja Lossi tänava ristmikul on Lossi tänav muudetud peatänavast kõrvaltänavaks. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ümberehituse järgselt taas avataval Kuressaare peatänaval saab homsest liigelda mõlemas suunas, kuid arvestada tuleb piiratud kiiruse ja muudetud liikluskorraldusega kahel ristmikul.

Mark Grimitliht.
Mark Grimitliht. Foto: Erakogu

Kuressaare vallaarhitekti Mark Grimitlihti kinnitusel arvestab uuenenud kesklinn kõikide elanike huvide ja vajadustega ning muutub kogunemiskohaks eri põlvkondadele ja huvigruppidele.

Näiteks ei ole kesklinnas enam kõrgeid kõnniteeääri. See teeb liikumise nii eakatele inimestele kui ka lapsevankritega jalutavatele peredele mugavamaks. Laste ja noorte päralt on lustimiseks purskkaev ja tänavaspordivahendid, nägemispuudega inimestele on paigaldatud taktilised juhtteed. 

“Kuna tegu on jagatud ruumi põhimõttega, on ruumi jäetud ka transpordiliikluseks,” lisas arhitekt.

Vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk ütles Saarte Häälele, et uuendatud peatänav avatakse sõidukite liikluseks täies ulatuses kahesuunalisena. 

“Vähemasti sügistalvisel hooajal on nii. Mis tuleval suvel saab, ei oska veel öelda,” lausus ta. Raekoja tänavale saab pöörata nii Tallinna kui ka Lossi tänavalt, kuid Raekoja tänavalt keskväljaku poole sõita ei saa. Varasemast erinev on aga kiirusepiirang 10 km/h, mis kehtib Torni ja Tallinna tänava ristmikust Lossi ja Kauba tänava ristmikuni. 

Samuti muutub liikluskorraldus Pargi ja Lossi tänava ristmikul, kus Lossi tänav on muudetud peatänavast kõrvaltänavaks, ning Tallinna ja Torni tänava ristmikul, kus kõrvaltänavaks on muudetud kesklinnast ristmikule suubuv Tallinna tänava lõik.

Kuna tegu on jagatud ruumi põhimõttega, on ruumi jäetud ka transpordiliikluseks.” - Mark Grimitliht

Uuenenud keskväljak sai betoonkiviparketi ja graniitkivisillutise, uued soojus- ja sajuveetorustikud ning uue tänavavalgustuse Tallinna, Lossi, Kauba, Lasteaia ja Raekoja tänaval. Uue lahenduse eripäraks on purskkaev, samuti raekoja taga asuv päikeseterrass ja uued avalikud tualettruumid. Samuti moodustab keskväljak külgneva turuplatsiga nüüd ühtse ansambli.

Vallavanem Madis Kallase sõnul on Kuressaare uus kesklinn terve Saaremaa valla keskus, aga ka pärl, mida näidata meie külalistele. “Vahepealne aeg oli meile kindlasti väljakutseks, leidmaks tasakaalu kodanike, ettevõtjate ja ehitaja vahel. Kahjuks ei saanud me alati kõikidele ettepanekutele ja soovidele vastu tulla, kuid tänaseks on kesklinna ruum kõigi suhtes kindlasti soosivam kui kunagi varem,” lausus ta.

Kuressaare linnakeskuse arhitektuurivõistlus toimus 2015. aasta sügisel ja selle võitis projekt VAIP, autorid Häli-Ann Tooms, Mari-Liis Männik (Projekt Kuubis). 

EAS-i toetus projektile PKT-meetmest oli 2,8 miljonit, Saaremaa valla omapoolne finantseering pea 1,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles