Saarlaste palgast nigelamat töötasu maksti vaid Hiiu- ja Valgamaal

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
MANDRILE EI KOLIKS: Eliko Schapel ja Keit Lees suurema palga nimel mandrile tööle minna ei tahaks. Saaremaa eluga on rahul ka Carl Joosep Johanson ja Sten-Markus Schapel.
MANDRILE EI KOLIKS: Eliko Schapel ja Keit Lees suurema palga nimel mandrile tööle minna ei tahaks. Saaremaa eluga on rahul ka Carl Joosep Johanson ja Sten-Markus Schapel. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aastaga kasvas keskmine brutokuupalk Saare maakonnas rohkem kui saja euro võrra, jäädes siiski Eesti viletsamate hulka. 

Statistikaameti andmeil oli töölepingu ja avaliku teenistuse seaduse alusel töötavate inimeste keskmine brutokuupalk Saare maakonnas mullu II kvartalis 977 eurot, tänavu samal perioodil aga 1084 eurot. 

Keskmine brutotunnipalk kasvas samuti – 5,78 eurolt 6,58 eurole. Seejuures suurenes täistööajaga töötaja keskmine brutotunnipalk 5,75 eurolt 6,57 eurole ning osalise tööajaga töötaja keskmine brutotunnipalk 6,16 eurolt 6,71 eurole. 

Töötatud tundide arv ühe töötaja kohta kahanes aga 154 tunnilt 151 tunnini.

Parimad palgad Harju- ja Tartumaal

"Tavaline inimene, kes töötab näiteks kassapidaja või õmblejana, Saaremaa keskmist palka küll ei saa," ütles kuressaarlane Keit Lees

Naise sõnul polnud tal lasteaias töötades palk Saaremaa keskmisest siiski palju väiksem. "Kaheksasada eurot sain küll kätte," märkis ta. 

Tislerina töötava Eliko Schapeli sõnul jääb tema brutopalk maakonna keskmise lähedale. "Oleneb töötundidest, aga keskmiselt üheksasada eurot saan kätte," lausus ta. 

“Mandril tislerina töötades saaksin ilmselt paremat palka, aga korteri üürimine ja elamine üldse on seal kallim." 

Incap Electronics Estonia OÜ juhi Otto Pukki sõnul on tootmisettevõtte keskmine brutopalk Saaremaa keskmisest töötasust kõrgem. "Meil on oma boonussüsteem, palga suurus oleneb töötaja kompetentsist ja sellest, kuidas ettevõttel läheb," ütles Pukk. 

Eesti keskmisele jäävad kõvasti alla Saare maakonna elanike nii kuu- kui ka tunnipalk. 

Riigi keskmine kuupalk oli teises kvartalis 1419 eurot. Palgatabeli tipus troonib Harjumaa 1545 euroga. Seejuures oli Tallinnas keskmine töötasu 1554 eurot kuus. Tartlaste palga suuruseks on märgitud 1440 eurot ja Läänemaal 1264 eurot. 

Töötatud tunde keskmisest vähem

Saare maakonnaga võrreldes veelgi nigelama keskmise palgaga peavad aga leppima Valgamaa elanikud (1060 eurot) ja Hiiumaa töötajad (971 eurot). Veel eelmisel aastal kuulus Saare maakonnale Hiiumaa ees eelviimane koht.

Mandril tislerina töötades saaksin ilmselt paremat palka, aga korteri üürimine ja elamine üldse on seal kallim.” - Eliko Schapel

Riigi keskmine brutotunnipalk oli teises kvartalis 8,22 eurot. Ka tunnipalk oli kõrgeim Harjumaal – 8,89 eurot. Tallinnas oli see 8,92 eurot. Tartlased teenisid oma töötatud tunni eest keskmiselt 8,30 eurot. Ka keskmise tunnipalga (7,46 eurot) osas kuulub Läänemaale kolmas koht. Saare maakonna keskmisest tunnipalgast väiksemat teenisid kolme maakonna töötajad: Jõgeva- (6,56 eurot), Valga- (6,26 eurot) ja Hiiumaal (5,95 eurot).

Töötatud tunde ühe töötaja kohta (151) oli Saare maakonnas II kvartalis ühe võrra vähem kui Eestis keskmiselt. Kõige suurem oli see arv Läänemaal (157), kõige väiksem aga Järvamaal (147). 

Eesti keskmine tööjõukulu oli II kvartalis 1900 eurot. Harjumaal oli see 20 170 eurot, Saare maakonnas aga märksa madalam, 1452 eurot. Valga maakonnas oli see näitaja 1415 ja Hiiumaal 1296 eurot. 

II kvartali lõpus oli Saare maakonnas end 31. juuni seisuga töötuna arvele võtnud 527 inimest ehk sama palju kui aasta varem. Muhu vallas oli töötuid mullu juuni lõpus 21, tänavu 24. Ruhnu vallas mullu neli, tänavu üks. Kogu Eesti "töötute armee" kasvas aastaga aga 29 489 inimeselt 30 340 peale.   

KÜSITLUS

Kas teie töötasu on Saaremaa keskmisest brutokuupalgast (II kvartalis 1084 eurot) suurem või väiksem?

Kaja Lokna
Kaja Lokna Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kaja Lokna Kuressaarest: 

Mina teen sotsiaaltööd. Töötan täiskoormusega, aga Saaremaa keskmisest jääb mu palk ikka väiksemaks. Ka sõprade ringkonnas pole kedagi, kes nii kõrget palka saaks.  

Kati Nau Kuressaarest:

Minu palk ei ulatu keskmise lähedalegi. Töötan kaubanduses. Minu tutvusringkonnas siin Saaremaal saavad üle Eesti keskmise palga ainult need, kes Soomes töötavad. 

Rain Tiirik
Rain Tiirik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Rain Tiirik Kõljalast: 

Mina töötan politseis ja saan Saaremaa keskmisest suuremat, aga mitte väga palju kõrgemat palka. Mu palk on üle 1100 euro. Minu tutvusringkonnas on palgad maakonna keskmisest madalamad, aga mitte väga palju väiksemad. Paljud käivad ka Soomes tööl – seal on tõesti palgad märgatavalt suuremad. Tean, et Saaremaa keskmine töötasu on üks madalamaid Eestis – sellega annab küll ära elada, aga mis elu see on? Noored, kes soovivad kinnisvara soetada, nii madala palgaga seda teha ei saa, samuti on raske uusi asju osta. 

Terje Vinn
Terje Vinn Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Terje Vinn Kuressaarest: 

Mina saan miinimumpalka. Töötan koristajana ja mul on täistööaeg. Üksi nii väikese palgaga ära ei elaks. Et hakkama saada, peab abikaasal olema ikka suurem palk.  

Küsis Monika Metsmaa
Pildistas Maanus Masing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles