REPLIIK: Ära viska koni maha!

Saarte Hääl
Copy
Koni. Foto on illustratiivne.
Koni. Foto on illustratiivne. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX

Täna on Eestis maailmakoristuspäev. Eile käisid tublid Muhu põhikooli lapsed ringi Liiva külas ja tegid oma maailmakoristuspäeva ette ära. Esialgsete muljete järgi nad prügi õnneks ülemäära ei leidnud. Eksperimendi mõttes (noh, et KUI palju siis ikka seda sodi saab olla meie puhtas kesklinnas) käisin minagi ja küürutasin poolteist tundi meie saare keskuses Coopi poe parklas.

Maailmakoristuspäeva teemaks on seekord väikeprügi, seal hulgas suitsukonid, pudelikorgid, ühekordsed nõud ja muu selline "tore" kraam. 

Poolteise tunni jooksul jõudsin Coopi kaupluse parklast kokku korjata vaid murdosa sellest, mis seal maas tegelikult oli. Konisid oli ikka palju! Nokkisin ainult parkla nö kaugemat osa. Parkla keskelt saaks aga igalt parkimiskohalt murukivide vahelt korjata mitu suurt peotäit konisid.

Seda ikka teadsite, et suitsukoni filter on plastik, mis sisuliselt ei lagune päriselt ära, vaid muutub looduses järjest pisemaks (mikro- ja nanoplastik) ning jõuab siis suure tõenäosusega ringiga tagasi meie endi toidulauale? 

Ühesõnaga, ma ei kavatse siin vaidlustada, et suitsetamine on inimõigus – oma tervis, ise tead, mis sellega teed –, aga ei ole õige ja õiglane seda koni maha visata. 

Ütleme, et mina näiteks armastan kohutavalt magusat – jäätist, šokolaadi, komme... Mm-mm! Kas see sõltuvus annab mulle õiguse tekkiv jääde/pakend maha loopida?

Coopi parklas on muide neli ekstra konide jaoks paigaldatud väikest prügikasti. Otsige üles, kenad punased. Lisasammud annavad juurde tervist ja aega, mil saad oma suitsu nautida. 

Postitus Facebooki grupis Muhu Info

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles