Saarlane turgutab Emajõe Ateenas noort kunsti

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
HAAMRIT VIBUTAMAS: Reigo Kuivjõgi kahe nädala eest Tartu noore kunsti oksjonit läbi viimas.
HAAMRIT VIBUTAMAS: Reigo Kuivjõgi kahe nädala eest Tartu noore kunsti oksjonit läbi viimas. Foto: Ruudu Rahumägi

Aastaid Tartu noore kunsti oksjonit korraldanud saarlane Reigo Kuivjõgi astus uue sammu ja avas Tartus Kastani tänavas äsja ka noorele kunstile keskendunud galerii Art&Tonic. 

Augusti lõpus avatud galerii on võtnud eesmärgiks edendada eesti kaasaegse kunsti turgu ning suurendada kunstnike sissetulekuid. Reigo Kuivjõgi sõnul on galerii esimesed kuud olnud positiivsed. "Eks galerii tegemine tugines paljuski noore kunsti oksjoni edule. On tekkinud juba päris sariostjad, kellel on missioon, ja kahest üritusest aastas jääb neile väheks," selgitas ta.

Art&Tonicu õnn on see, et analoogseid noort kunsti müüvaid galeriisid Eestis polegi, suured galeriid keskenduvad pigem klassikale. "Minu õnneks on ka ostjate sihtrühmad kardinaalselt erinevad. Samas oleks mul hea meel, kui vana ja traditsioonilise maalikunsti huviline leiaks tee ka noorema ja progressiivsema kunsti juurde," lausus Kuivjõgi. Tema sõnul on Eestis praegu tegutsemas väga tugev põlvkond uusi tegijaid, kellest nii mõnigi võib ka rahvusvaheliselt läbi lüüa. Nii et investeeringu mõttes ei tohiks tänane ost olla üldse mitte vale.

Kuivjõgi kinnitab, et olukorras, kus noort kunsti igalt poolt osta ei saagi, on ostuhuvi selle vastu üha suurem. "Uut kunstihuviliste põlvkonda huvitavad teistsugused stiilid ja sümbolid, kui kasvõi võrdluseks võtta vana Pallase kunst," nentis ta.

Kui noore kunsti oksjon on tegijate mõttes läbi aastate olnud pigem Tartu-keskne, siis ostjaid on igalt poolt. "Praegu on tegu juba nii huvitava kaubamärgiga, et huviline tuleb kohale ka Tallinnast," sõnas Kuivjõgi.

Püünele vaid parimad

Oksjoni populaarsust näitab seegi, et viimastel aastatel on oma töid müüki pakkunud kaugelt üle saja kunstniku. Paraku kõik oksjonile ei pääse. Näiteks kaks nädalat tagasi Tartu loomemajanduskeskuses peetud 21. oksjonist soovis osa võtta 129 kunstnikku, kes esitasid kokku 287 teost. Neist müüki pääses aga vaid 84 teost, millest enampakkumisel leidis uue omaniku 78. 

Kuivjõgi möönis, et see peaks kõnelema üht-teist ka eelsõela kvaliteedist.

Läbi aegade kõige kallimalt on oksjonil müüdud salapärase tänavakunstniku Edward von Lõnguse teos "President Pätsi mitu nägu", mille eest loovutas ostja aasta tagasi toimunud oksjonil 13 050 eurot. Ka sel aastal läks oksjonimajast kõige kallimana välja Lõnguse 1500-eurose alghinnaga teos "Droonitüdruk", mille hind küündis ostuhetkeks 4050 euroni.

Kui palju saarlasi oma töödega noore kunsti oksjonile on jõudnud, Kuivjõgi kindlalt öelda ei osanud. "Ostjate seas on küll päris palju saarlasi. Nemad otsivad mind ikka üles," lausus ta. Oksjonil osalevate kunstnike kohta ütles kunstikoguja, et enda põlvkonna omi tunneb ta üsna hästi, aga mis noorematesse puutub, siis... "Tänapäeval ei tea ju enam täpselt, kes on saarlane, kes mitte," muigas ta. Vähemasti Maria Evestus on küll mitu korda osalenud ja teinud ka väga häid tulemusi. Igal juhul on saarlased, kel vanust alla 40 eluaasta, Tartusse oodatud samamoodi nagu kõik teised noored kunstnikud. "Häbeneda ei maksa. Kevadel ja sügisel tasub sotsiaalmeedial silm peal hoida ja tähtajad meeles pidada," julgustas Kuivjõgi.

Huvi kasvab ka Eestis

Kaasaegse kunsti veebikeskkonnas NOAR läinud nädalal avaldatud intervjuus märkis Kuivjõgi, et Tallinnas ja ka pealinnast väljaspool on viimasel ajal avatud mitmeid kunstiasutusi, mis tervikuna annavad tunnistust Eesti kunstielu aktiivsusest. Kuivjõgi sõnul on see globaalse trendi kohalik peegeldus, sest kogu maailmas on kunstiaktiivsus kasvamas. "Rekordilise tempoga avatakse kunstinädalaid, -messe, -muuseume ja -galeriisid. David Zwirner avab New Yorgis ligikaudu 5000 m² suuruse näitusepinnaga galerii. Louvre ületas 10 miljoni külastaja piiri. Larry Gagosian müüb aastas miljardi dollari eest kunsti!" selgitas ta ja lisas, et sotsiaalmeedia viib kunsti täiesti uue publikuni ning vaba aja kasvades kasvab vajadus esteetika järele. 

Isa soovitusel

Suve lõpul avatud oma galerii Art&Tonicu rajamiseks andis aga tõuke kollektsiooninääri isa.

“Aasta alguses isaga Ameerikas reisides soovitas ta mul oma unistus kohe teoks teha, et ei oleks vanas eas kahetsusi tegematajätmise pärast – tal endal olevat paar tükki piinamas.” Umbes samal ajal pakkus sõber Navitrolla, et Kuivjõgi võiks teha galerii kasutuna seisvasse kunstniku ateljeesse. Lisaks kerkis esile ringkond noorema kunsti huvilisi, kes küsisid oksjonikorraldajalt kunsti ka ürituste vahel. Nii otsustas ta lõpuks mõtte ellu viia. “Esialgu keskendungi sellistele kaasaegsetele kunstnikele, kelle töid ma tahaks ise osta,” selgitab ta galeriis, mille eesmärk on ergutada eesti kaasaegse kunsti turgu ja kunstnike sissetulekuid, eksponeeritud teoste valikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles