Jaan Palu tapmist ei tunnista: mul on sellest oma nägemus

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
KOHTU EES: Eile hommikul pisut pärast kella kümmet hommikul astus politseinike Mark Leineri ja Aare Alliku vahel Kuressaare kohtumaja saali uksest sisse Jaan Palu, käed raudus. Fotol vestleb ta oma kaitsja Sandra Sepaga.
KOHTU EES: Eile hommikul pisut pärast kella kümmet hommikul astus politseinike Mark Leineri ja Aare Alliku vahel Kuressaare kohtumaja saali uksest sisse Jaan Palu, käed raudus. Fotol vestleb ta oma kaitsja Sandra Sepaga. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eile astus kohtu ette Jaan Palu, kes mullu detsembris tekitas Kuressaare kesklinnas eluohtlikke vigastusi Elari Kahestile ja pussitas surnuks Sulev Kallavuse.

Tumedate siilisoenguks pügatud juustega Jaan Palu oli avaistungiks rõivastunud üleni musta. Dressipluusi alt paistsid mehe kaelal ja kätel tätoveeringud. Vahetanud oma kaitsja Sandra Sepaga paar sõna ning lasknud pilgul üle saalisviibijate käia, mees istus ning jäi ainiti vaatama ühte punkti enese ees.

Esimeses pingis kohtusaali akna all olid istet võtnud Sulev Kallavuse lesk Mendi Kallavus ja Elari Kahest.

Jaan Palu süüdistatakse neljas kuriteoepisoodis. Neist rängim on Sulev Kallavuse tapmine möödunud aasta 8. detsembril Kuressaares Torni tänaval ööklubi Royal Gentlemen`s Club juures.

Kohtunik Kristel Pedassaare küsimusele, kas Palu on neile juba varasemast tuttav, vastasid mõlemad kannatanud jaatavalt. Mendi Kallavus teab oma sõnul Palu 2017. aastast, kuna mees on külastanud baari, mida Kallavus peab.

Elari Kahest selgitas, et on Paluga tuttav juba ligi 15 aastat, on temaga koos "pidu pannud" ja baaris vahel paar sõna juttu rääkinud.

Tapmist ei tunnista

Prokurör Rainer Amuri sõnul toetub ta süüdistuses Sulev Kallavuse tapmise osas videosalvestistele ja erinevatele ekspertiisidele.

Kohtunik Pedassaare küsimusele, kas süüdistus on talle arusaadav, vastas Palu jaatavalt. Mullu septembris Tallinnas juhtunud narkoainetega seotud episoodis tunnistas Palu end süüdi. 

Samuti tunnistas ta end süüdi relva omamises ja Elari Kahestile eluohtliku kehavigastuse tekitamises. Tahtlikus tapmises mees end aga süüdi ei tunnistanud. "Mul on oma nägemus sellest," ütles Palu.

"Kas te end Sulev Kallavuse tapmises või talle kehavigastuste põhjustamises üldse süüdi ei tunnista?" küsis kohtunik. "Tunnistan, aga teatud asjaoludel," vastas Palu. "Mina seda hetke ei mäleta."

Palu kaitsja Sandra Sepa sõnul on Jaan Palu oma alkoholiprobleemi teadvustanud ning pöördunud abi saamiseks arsti poole. Alkoholi tarbimisest tingitud psüühilise häire tõttu määrati Palule ravi. 

"Mingil perioodil ta alkoholi tarvitamisest tõesti hoidus, kuid 8. detsembril ta seda ei teinud," tõdes Sepp. "Selle tulemusena ei ole Palule täpselt teada, mis 8. detsembril aset leidis. Ta lihtsalt ei mäleta selle öö sündmusi."

Miks Palu ärritus?

Sepa sõnul ei ole kõik tõendid nii selged, kui prokurör väidab, ning paljud tähtsad asjaolud on jäänud välja selgitamata. Kaitsja sõnul pole näiteks ühtki tõendit selle kohta, et Palu oleks 8. detsembril olnud narkojoobes.

Kaitsja Sepp lisas, et Palu noalt pole tuvastatud ka Elari Kahesti DNA-d. Tema hinnangul on teiste asjaosaliste rolli selle öö sündmustes marginaliseeritud, Palu osa aga võimendatud. Sepa sõnul oli tapetu sel ööl ise tugevas alkoholijoobes (Sulev Kallavus tähistas sel ööl oma sünnipäeva – toim). 

"Missugust rolli mängis Mendi Kallavus ise selles, et Jaan Palu ärritus?" küsis kaitsja Sandra Sepp. Kaitsja hinnangul on väga tähtis välja selgitada, kas Jaan Palu oli afektiseisundis ja milline oli tema "tahtluse vorm".

"Sündmuskohal oli palju inimesi, aga keegi neist ei näinud, et Jaan Palu oleks Sulev Kallavust noaga löönud, keegi ei näinud isegi nuga," lausus Sepp. "Kohus ei tohi lasta end mõjutada emotsioonidest, vaid peab selgitama tõe." Mõlemad kannatanud on esitanud tsiviilhagid. Mendi Kallavus nõuab varalise kahju hüvitamiseks – mida põhjendas abikaasa matusekulude katmisega – 1642 eurot, mittevaralise ehk moraalse kahju hüvitamiseks aga 20 000 eurot.

Elari Kahesti varalise kahju nõude suurus on 3234 eurot 80 senti ja mittevaralise oma 7000 eurot. Esimest summat põhjendas Kahest sellega, et tal ei olnud võimalik pussitamisel saadud vigastuste tõttu tööle asuda.

Virutas pudeliga pähe ja lõi noaga

8. detsembril kella 2 ajal öösel viibisid Jaan Palu ja Renno Kadak Kuressaare kesklinnas. Prokurör Amuri sõnul näitab videosalvestis, et mõlemal mehel olid ilmsed joobetunnused.

Renno Kadak sisenes ööklubisse Kodulinna lokaal, Palu jäi õue. Lokaali ees seisis alkoholi tarvitanud Elari Kahest ja vaidles seal kellegagi, kui järsku tuli kõrvalt Jaan Palu, pudel käes, ning lõi sellega täiest jõust Kahestile vastu pead. Kahest kukkus pikali, sai aga üsna kiiresti püsti. Meeste vahel algas kähmlus, mille käigus tõmbas Palu taskust liigendnoa ja lõi Kahestit sellega korduvalt. Kõrvalseisjad püüdsid mehi lahutada, Kahest läks Ferrumi poole, Palu jäi aga lokaali juurde. Kuna Kahesti haavadest tilkus teekattele verd, kutsusid kõrvalised inimesed kohale kiirabi.

"Elari Kahest polnud sel hetkel veel ise aru saanud, et teda on pussitatud," ütles Amur.

Kahest viidi haiglasse. "Ekspertiis tuvastas, et kõik ta vigastused on eluohtlikud," märkis prokurör. Seetõttu süüdistatakse Palu raske tervisekahjustuse tekitamises.

"Palu selle kohta sisulisi ütlusi pole andnud," lausus Amur. "Ta on ülekuulamisel vaid tunnistanud, et ta seda tegi, ja öelnud vaid, et tal ei olnud tahtlust tappa."

Neli noahoopi rindu

Kahesti viis kiirabi haiglasse, Palu jäi aga Kodulinna lokaali ette. Veidi hiljem jõudis mees Royal Gentlemen`s Club`i juurde, kus tal tekkis rüselus, mille tõttu purunes klubi aknaruut.

Veidi pärast seda jõudsid klubi juurde Mendi ja Sulev Kallavus koos kaaslastega, kes tulid tähistamast Kallavuse sünnipäeva ja plaanisid võtta klubi eest takso.

Mendi Kallavus ja Palu läksid lõhutud aknaruudu pärast vaidlema. Kuna Palu muutus agressiivseks, otsustas seni intsidenti rahulikult jälginud Kallavus sekkuda ja püüdis Palut abikaasast eemale lükata.

Seepeale lõi Palu Sulev Kallavust rusikaga näkku, seejärel võttis välja noa ja suskas selle neli korda Kallavusele rindu. Üks hoop tabas Kallavuse südant. Kallavus, teinud mõned sammud, istus klubi trepi betoonist äärele ja kukkus mõne sekundi pärast pikali.

Kohapeal viibinud inimestest ei saanud keegi algul aru, et Palu Kallavust pussitas. Palu lahkus kiiresti, ent politsei pidas ta samal hommikul kinni ringtee ääres asuvas Olerexi tanklas.

201 padrunit ja suur kogus uimasteid

Esimene neljast kuriteoepisoodist, milles Jaan Palu selles menetluses süüdistatakse, leidis aset mullu 23. septembri hommikul Tallinnas Kolde puiesteel asuva politseijaoskonna lähedal parklas.

Ühele politseipatrullile jäi silma Palu veider käitumine. Prokurör Rainer Amuri kirjelduse järgi seisis Palu BMW parklas, mees ise aga "laulis, tõmbles ja karjus auto ümber".

Patrull kutsus appi teise patrulli. Kui see kümmekonna minuti pärast kohale jõudis, oli Palu autosse magama jäänud. Politseinikud märkasid juhi kõrvalistmel nuga. Noa pikkusest rääkides võttis prokurör Amur appi käed, mille asendi järgi võis noa pikkus olla koguni mõnikümmend sentimeetrit.

Politseinikud äratasid Palu, käskides tal autost välja tulla ja pikali maha heita. Palu korraldusele ei allunud ning hakkas vastu. Politseinikud leidsid autost lisaks noale nukirauad, 201 padrunit ja narkootikume. Juhiistme ukse sees oli plastikpudel suure koguse, 105,7 grammi GHB-ga. Samuti avastasid korrakaitsjad BMW-st 4,15 grammi minigrip-kottidesse pakitud metamfetamiini.

Palu peeti kahtlustatavana kinni, ent vabastati juba samal päeval. Tõkendiks määrati Talle elukohast lahkumise keeld

Eile oli kohtusse kutsutud ka tunnistaja, üks patrullpolitseinikest.

Mullu 24. oktoobril mõisteti Palu Pärnu maakohtus süüdi varguse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles