JUHTKIRI: Kas üksnes tänust piisab?

Saarte Hääl
Copy
1700 AASTAT VANA: 8. septembril käis Saaremaal kaevetöödel Tallinna Ülikooli arheoloog Marika Mägi, keda abistas ka detektorist Jegor Klimov.
1700 AASTAT VANA: 8. septembril käis Saaremaal kaevetöödel Tallinna Ülikooli arheoloog Marika Mägi, keda abistas ka detektorist Jegor Klimov. Foto: Marika Mägi

Septembris Saaremaalt kullast ehtevõru leidnud Jegor Klimovit leiutasust ilma jättes andis  muinsuskaitseamet detektoristidele sõnumi: arheoloogidega koostööd teha ei maksa. Sest kui juhtute oma metallidetektoriga midagi väärtuslikku avastama, jääb teile üksnes leidmise rõõm. Riigi makstavast tasust võite suu puhtaks pühkida. 

See tähendab, et palju kasulikum on tegutseda omapäi. Iga omapäi tegutseja ei pruugi aga maapõuest päevavalgele toodud esemeid sugugi riigile anda, vaid müüb need hoopis sellele, kes kõrgemat hinda pakub. Nii võivad aga Eestist välja rännata esemed, mis pakuksid meie ajaloo uurimise seisukohast uut ja/või olulist infot. Ning mille olemasolust ei pruugi keegi peale ostu-müügitehingu osaliste midagi teada.  

Muinsuskaitseamet tugineb Klimovit leiutasust ilma jättes senisele praktikale ja kehtivale regulatsioonile. Vahest siiski vajaks nii üks kui ka teine muutmist? Seadused pole ju ometi kivisse raiutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles