Pisike Saaremaa tüdruk vajab annetajate abi südameoperatsiooniks

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Dilara
Dilara Foto: Naerata Ometi MTÜ

Haruldase südamehaigusega 3-aastane Saaremaa tüdruk Dilara vajab kalli operatsiooni jaoks annetajate abi.

Dilara sündis väikelaste seas harva esineva haruldase raske rütmihäirega. See võib panna ta südame tundideks pekslema rohkem kui 260 lööki minutis. Eluohtliku olukorra päästikuks on näiteks viirusse nakatumine. Väljapääsuks oleks keeruline ja kallis südameoperatsioon Rootsis.

Täiskasvanud inimese süda vastu ei peaks

Dilara ema Gerli võrdleb oma lapse haigust viitsütikuga pommiga. "Ma ei tea mitte iialgi, millal aktiveerub selline rütmihäire, mis ei katke ise ära ja vajab ikkagi intensiivravi abi, et seda süstiga katkestada," ütleb Gerli.

Dilara südamehaigust ei tuvastatud ligi aasta jooksul. Ema häiris, et laps hooti lausa tilkus higist. Perearst arvas aga, et osa lapsi higistabki rohkem.

11-kuusena jäi Dilara äkki haigeks, oli väga nõrk ja loid. Samal päeval tüdruku ülevaadanud perearst kahtlustas lapsel viirust. Kui järgmisel hommikul ei jaksanud pisitüdruk end isegi voodis keerata ja oksendas, viis ema lapse EMO-sse. Seal selgus, et tüdruku süda lõi nii kiiresti, et seda ei olnud praktiliselt võimalik lugeda – rohkem kui 260 lööki minutis. 

Öeldi, et lapsel on tõsised südame rütmihäired – täiskasvanu süda sellist koormust vastu ei peaks. Rütmihäired oli täiel võimsusel esile kutsunud viirushaigus. Dilara südamele on tõsiseks ohuks iga nakatumine.

Dilara saadeti kohe Tartusse, kus tal diagnoositi atrioventrikulaarühenduse paroksüsmaalne tahhükardia ja siinussõlme nõrkuse sündroom. Tüdrukut opereeriti kohe, ent kuna see ei andnud oodatud tulemust, määrati lapsele kanged ravimid.

Mullu novembris tehti Dilarale teine südameoperatsioon, taas ebaõnnestunult. Välismaa ravivõimalusi uurinud ema sai Rootsis sarnaste juhtumitega tegelevalt kirurgilt teada, et seal oleks Dilarat võimalik aidata. 

Operatsioon muudaks tüdruku elu

Operatsioon aitaks tüdrukul vabaneda rütmihäiretest ja südame tööd kontrolli all hoidvatest tugevatest ravimitest, mis võivad kahjustada lapse maksa ja neere.

On võimalus, et Dilara peab tulevikus siiski südamestimulaatori saama, ent praegu pääseks ta ravimitest ja eluohtlikest rütmihäiretest.

"See operatsioon muudaks meie elus väga palju," ütleb Dilara ema Gerli. Paraku pole tal kuskilt võtta 11 000 eurot operatsiooniks, haiglas viibimiseks ja 8000 eurot deposiidiks.

Väikese Dilara heaks kogub raha heategevusorganisatsioon MTÜ Naerata Ometi.

Annetuse saab teha: 

  • Swedbank EE672200221046387155
  • SEB EE101010220101993019
  • LHV EE167700771002598797
  • Pocopay EE679999000010241983

Saajaks märkida Naerata Ometi MTÜ, selgituseks: Dilara toetuseks.

Selleks, et annetuselt tulumaks tagasi saada, tuleb annetajal lisada isiku- või registrikood. Annetada saab ka pangalingi kaudu MTÜ Naerata Ometi koduleheküljel ning SMS-i teel.

Saates SMS-i märksõnaga Naerata Dilara numbrile 13013, annetad 1,6 eurot, numbrile 13017 aga 3,2 eurot.

Teisipäeva seisuga oli Dilara toetuseks kogunenud 4350 eurot.

Copy
Tagasi üles