Väga hea aasta aitab edukaimal ettevõttel hakkama saada

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Rein ja Andres Kirst
Rein ja Andres Kirst Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aasta majandustulemuste põhjal on Saare maakonna edukaim ettevõte metsamajandusega tegelev Reta Puit.

Maakondade edukamate ettevõtete edetabelid koostas ajaleht Äripäev, mille andmeil oli isa ja poja Rein ja Andres Kirstu juhitava Reta Puit OÜ käive 2018. aastal ligi 15 miljonit eurot, kasum aga üle 918 000 euro.

Andres Kirst ei eita, et läinud aasta oli suurepärane. "2018 oli jah metsameestele hea aasta," tunnistas ta. "Nõudlus igasuguse puidu järele oli suur ja hinnad tõusid vahel isegi paar korda kuus."

See aasta risti vastupidine

Kirstu sõnul saavutasid nad hea tulemuse, kuna suutsid aasta jooksul palju metsamaterjali varuda ja samal ajal ka palju müüa. Lõppev aasta on aga seevastu risti vastupidine. "Hinnad langevad, nõudlust pole ja peab möödunud aastal kogutud rasva peal hakkama saama," tõdes Andres Kirst.

Rõõmu teeb metsamajandajatele samal ajal see, et Reta Puidu pikaajalised koostööpartnerid neid päris kuivale jätnud ei ole – müüa saavad nad endiselt. "Väiksemas mahus ja palju madalamate hindadega, aga siiski," kinnitas Andres Kirst.

Nõudlus igasuguse puidu järele oli suur ja hinnad tõusid vahel isegi paar korda kuus.” - Andres Kirst

Lisaks rõõmustab Kirst selle üle, et suvel sai sõlmitud suuremahulised pikaajalised lepingud energiapuidu müügiks ja seega on nüüd võimalik ka võsa tuluks konverteerida. 

Peagi algav 2020. aasta tuleb Andres Kirstu hinnangul samas isegi keerulisem kui 2019. Kogenud metsamehe sõnul on puiduhinnad endiselt languses ja müüa raske. Seda osalt põhjusel, et skandinaavlased on oma raieid suurendanud.

Kes on veel esiviisikus?

"Väga suurt mõju avaldab ka puit, mis tuleb üraskirüüstest põhjustatud raietest Saksamaal ja mujal lõunapoolsetes Euroopa riikides," selgitas Kirst.

Teisel kohal on maakonna edukamate ettevõtete tabelis Tullio Liblikule kuuluv Energiamaja Konsultatsioonid OÜ. Selle firma käibeks kujunes läinud aastal 3,3 miljonit eurot, ärikasumiks aga ligi 290 000 eurot. Kolmas koht on Henri Piheli juhitud Mamm Group OÜ päralt. Käive oli Mamm Groupil 2018. aastal 1,4 miljonit eurot, kasum üle 301 000 euro.

Esiviisikus on veel Pärna Metsad OÜ (4. koht). Ettevõte, mille juht on Kennar Lõhmus, teenis edetabeli andmetel eelmisel aastal kasumit enam kui 431 000 eurot ja käive oli 1,3 miljonit eurot.

Viiendal kohal on tabelis Nasval tegutsev 3D-joonestamise, projekteerimise ja metallitöödega tegelev Lizmet OÜ. Jalmar Jaanseni ettevõtte käive oli 2018. aastal 1,7 miljonit eurot ja kasum ligi 189 000 eurot.

Foto: SH
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles