Läätsal hukkus korteri põlengus 54-aastane

Copy
Põleng neljapäeva õhtul Läätsa kortermajas.
Põleng neljapäeva õhtul Läätsa kortermajas. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Läätsa kortermajas hukkus neljapäeva õhtul ilmselt küttekoldest alanud tulekahjus 54-aastane mees. Korteris puudus suitsuandur.

Kindlaks teha, milline korter Läätsal eelmisel õhtul põles, ei ole raske. Sõrve maantee ääres seisva silikaattellistest kahekorruselise hruštšovka teepoolse külje teise korruse söestunud aknaavast paistab mustaks põlenud korter (eile päeval kaeti aknaava siiski vineeriga – toim). Korterist väljaulatunud leegid on söeks kõrvetanud ka katuse tuulekasti akna kohal. Maja akna all poriseks trambitud murul lebab toasisustust, rõivaid ja raamatuid, osa kõrbenud ja söestunud, osa tulest puutumata. See on kraam, mille päästetöötajad õhtul aknast välja viskasid ja kustutusveega üle kastsid, et vältida korteri uuesti süttimist.

Trepikojas võtab tulijaid vastu tugev kärsahais. Põlenud korteri uks on pitseeritud.

"Praegugi veel tilgub natuke sealt ülevalt, aga kui ära kuivab, saame ehk edasi tegutsema hakata," ütleb esimesel korrusel elav proua, kelle kodu ülakorrusel asunud korteri kustutamisel veekahjustusi sai. "Vähemalt elektrivool on olemas."

Naise sõnul on tal tulekahjust veel praegugi hirmus tunne. "See on kole, kui pead oma silmaga sihukest asja nägema," ütleb ta. "Süda väriseb sees – klopib nii, et vähe pole."

Tee pealt ei märgatud

Tulekahju puhkes just sel ajal, mil Saaremaa valla esindajad Tornimäel parimaid abipolitseinikke, vabatahtlikke päästjaid ja vabatahtlikke merepäästjaid tunnustasid.

Kella poole üheksa paiku lapse ja koeraga õhtul õues jalutanud Merike Lipu märkas maja poole vaadates ühest aknast tulipunast hõõgust. Samas majas elav naine taipas hetkega, et põleb tema vastaskorter. Lipu tormas tuppa, palus elukaaslasel Veiko Lemberil häirekeskusesse helistada ning jooksis uuesti koos lapse ja koeraga õue.

“Sel ajal, kui päästeametisse helistasin, kukkus naaberkorteri aken eest ja leek tungis aknast välja ja süütas tuulekasti," räägib Veiko Lember "Kartsin, et kui katus süttib, läheb põlema kogu maja."

Lember pole kindel, kas keegi enne neid naaberkorteris puhkenud tulekahju üldse märganud oli. Ehkki maja asub maantee ääres. "Selleks ajaks on tööpäev ammu läbi ja need, kes Sõrves elavad, koju sõitnud," lausub ta. 

Veiko sõnul saabusid päästjad üsna kiiresti. Esimesena jõudsid Salme vabatahtlikud. "Kümme minutit pärast väljasõitu olid kustutusvoolikud juba väljas," märgib ta.

Väljakutse peale sõitsid kohale ka Kuressaare ja Kihelkonna päästekomandod.

Kustutamise käigus leidsid päästjad korteriperemehe, 54-aastase Mati surnukeha.

Lipu sõnul kartis tema pere, et tuli levib naaberkorterist kaugemale ja ohtu satub ka nende kodu, ent leegid koridori õnneks siiski ei pääsenud.

Merike Lipu sõnul hoidis üksi kolmetoalises korteris elanud naabrimees Mati omaette, kellegagi eriti ei suhelnud. "Ta oli eraklik mees, vaikne ja rahulik, vahel käis kalal," lisab Veiko Lember. "Karsklane ta polnud, aga joodik kindlasti mitte. Korralik inimene."

Suitsuandurid puudu

Häirekeskus sai teate tulekahjust Läätsa  kortermajas kell 20.37. Päästjate saabudes ulatusid leegid ühe ülemise korruse korteri aknast välja ja ähvardasid katusealust. Tule levikule õnnestus piir panna, ent kustutustööde käigus leiti korterist hukkunud meesterahvas.

Päästjad jõudsid kustutustöödega ühele poole kell 23.22.

Suitsuandurit põlenud ruumidest ei leitud. "Päästjate meelehärmiks puudusid suitsuandurid ka naabritel," ütles päästeameti kommunikatsioonijuht Marek Kiik. "Ühe lapsega pere korterisse tulekahjust varakult märku andev seade siiski paigaldati."

Päästeameti andmeil põhjustas Läätsa korteripõleng detsembris juba teise tulesurma. Kokku on Eestis tänavu tulekahjudes hukkunud 33 inimest.

Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles