Vabadusristi kavaleri hauale paigaldati mälestuskivi

Saarte Hääl
Copy
Mälestades langenuid: Paul Aav, Kristjan Moora, Tõnu Veldre ja Jaen Teär.
Mälestades langenuid: Paul Aav, Kristjan Moora, Tõnu Veldre ja Jaen Teär. Foto: TIIT LIND

3. jaanuaril tähistati üle Eesti Vabadussõja vaherahu sõlmimise sajandat aastapäeva. Anseküla surnuaiale paigaldati sel päeval mälestuskivi Vabadussõjas langenud Mihkel Korsaarele, kes lahingus üles näidatud isikliku vapruse eest pälvis Vabadusristi teise liigi kolmanda järgu autasu.

Korsaar teenis Vabadussõja ajal laiarööpmelise soomusrongi nr 3 meeskonnas ja langes 28. juulil 1919 Ostrovi all. Lisaks Vabadusristile anti talle pos-tuumselt veel talukoht Sõrve poolsaare keskele jääva Lõu mõisa südamest.

Saja aastaga oli tagasihoidlik hauakivi, millel peal Mihkel Korsaare ja tema ema Tiina nimed, murukamarasse kadunud. Kohalikud kaitseliitlased Veljo Tamm ja Tiit Pruul suutsid selle siiski üles leida. Nüüd tähistab tema hauda Vabadusristi kujutisega mustast graniidist kivi.

Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu juhi Jaen Teäre sõnul ootavad tähistamist veel kümned sarnased hauad üle Saaremaa. Kuid kividest olulisemaks peab ta seda, et riiklikel tähtpäevadel süüdataks nende juures küünlad.

 "Osavaldadele oleks see täiesti jõukohane ülesanne tulla koos kohalike koolinoortega ja süüdata küünlad meie kangelaste haudadel. See teadvustaks järeltulevatele põlvedele, et Vabadussõda ei ole vaid õpikust loetu, vaid seal osalesid nende vanavanaisad," rõhutas Saaremaa vallavolikogu liige Teär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles