Maakonna laulupidu toimub iga ilmaga

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Saaremaa laulupidu
Saaremaa laulupidu Foto: Saarte Hääle arhiiv

“Kui tuleb paduvihm, siis laulame paduvihmas,” kinnitab Saare maakonna laulupeo korraldustoimkonna pealik Aarne Põlluäär. Lauljad on selleks ette valmistatud ja olenemata ilmast toimub laulupidu kindlasti vabas õhus.

Saare maakonna 52. laulupidu algab 6. juunil kell kolm rahvamuusikapeoga Kuressaare keskväljakul. Kaasa lööb kuus kollektiivi 61 mängijaga ja see peaks kell viis algava rongkäigu eel peo korralikult käima tõmbama. Laulupidu ise algab kell kuus lossihoovis.

Aarne Põlluäär märkis, et praeguseks on peole registreeritud 68 kollektiivi 1299 osalejaga. “See tähendab, et ruumi veel on, sest lossihoovi laululava mahutab 1600 inimest. Me ise oleme arvestanud 1400 osalejaga,” märkis ta. Kuna maakonnas on vähe mees-, nais- ja poistekoore, siis on appi kutsutud külalisesinejaid Tallinnast, Tartust, Koselt, Räpinast, Hiiumaalt ja mitmelt poolt mujalt. Külalised on Saaremaa peost väga huvitatud. “Nii nagu info meie laulupeo kohta liikuma läks, tuli kohe päringuid ka sellistelt kollektiividelt, kes pole kunagi Saaremaal kaasa löönud,” kinnitas Põlluäär. Kuigi toimkond püüdis peo kulutustega jääda varasemate aastate tasemele, on eelarve siiski 10 000 euro võrra suuremaks kujunenud. Puudujääv osa loodetakse katta projektitoetustega.

Eelarvet suurendavad sel korral näiteks autoritasud, mis on ka varem kohustuslikud olnud, kuid millest seni on mööda vaadatud. “Rääkisime kõikide lugude autoritega läbi ja tegime selgeks, kes soovivad autoritasu, kes mitte,” lausus Põlluäär, kelle sõnul kulub tasudeks sel korral umbes 1000 eurot. “Arvestades laulude hulka ei ole see siiski õnneks väga suur summa,” nentis ta.

Teine lisakulu on lava juurde paigaldatav suur LED-ekraan, kust on võimalik jälgida rongkäigu liikumist ja laulupeo tule teekonda. Need on tänavu teistsugused. Kui tavapäraselt saabub lauljate rongkäik lossihoovi linnapoolsest peaväravast, siis sel korral liigutakse ümber pargi ja sisenetakse merepoolsest väravast. Selle põhjuseks on laulupeotule liikumine – tuli süüdatakse peopäeva päikesetõusul laulu saatel Sõrves Massinõmmel, tuuakse laeval Kuressaarde Tori abajasse ja sealt liigub see lossihoovi. “Ehk siis seekord tervitavad lauljad tuld,” selgitas Põlluäär.

Peol osaleb

  • 15 mudilaskoori, 397 lauljat
  • 22 segakoori, 308 lauljat
  • 7 poistekoori, 153 lauljat
  • 7 lastekoori, 149 lauljat
  • 5 naiskoori, 94 lauljat
  • 3 meeskoori, 66 lauljat
  • 6 rahvamuusikakollektiivi, 61 liiget
  • 3 puhkpilliorkestrit, 71 liiget
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles