MAAILM ⟩ Kümme tuhat sammu – kas Jaapani müüt?

Urmas Kiil
Copy
REKLAAM: 1964. aasta suveolümpia ajal tuli Jaapanis müügile seadeldis Manpo-kei ehk 10 000 sammu lugeja.10 000 märkiv hieroglüüf meenutab kangesti kõndivat inimest.
REKLAAM: 1964. aasta suveolümpia ajal tuli Jaapanis müügile seadeldis Manpo-kei ehk 10 000 sammu lugeja.10 000 märkiv hieroglüüf meenutab kangesti kõndivat inimest. Foto: guardian.co.uk

Kas selleks, et püsida heas füüsilises vormis, on tõepoolest vaja teha ööpäevas vähemalt 10 000 sammu? Selgub, et see jutt on vaid sammulugejaid valmistava Jaapani kompanii turundustrikk: nad valisid 10 000 seetõttu, et seda märkiv jaapani hieroglüüf sarnaneb veidi kõndiva inimesega.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) soovitab jalutamist kui üht lihtsaimat füüsilist tegevust, et end vormis hoida ja tervist parandada. Kes vähegi terviseteadlik, on endale muretsenud sammulugeja ja püüab ööpäevas teha vähemalt 10 000 sammu. Kust aga tekkis see kümme tuhat? On’s sellel ka mingi teaduslik põhjendus?

“Mitte ükski teaduslik uurimus pole seni seda väidet veel kinnitanud,” väidab spordiarst ja Prantsusmaa kehalise tegevuse seirekeskuse teaduskomitee esimees Martin Duclos intervjuus ajalehele Le Figaro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles