Synlabi jõudis 30 000 uut koroona testkomplekti

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Foto: Tairo Lutter

Eesti suurim koroonateste tegev Synlabi labor sai 30 000 uut viiruse testikomplekti Lõuna-Koreast, mis võimaldab laboril täisvõimusega töötada vähemalt järgmised kolmkümmend päeva.

Selle nädala jooksul peaks labor saama juurde veel 20 000 testikomplekti. Täiendavad testikomplektid praeguses testimise praktikas siiski veel muutusi ei too ja jätkuvalt tehakse koroonateste üksnes põhjendatud juhtudel, meditsiinilisel näidustusel arsti otsusel ja saatekirjaga.

"Labor on vaid üks lüli. Testikomplektide saamise kõrval on endiselt 

Eestis murekoht kaitsevahendid, meditsiinipersonal ja haiglate koormus," nentis Synlab Eesti OÜ Põhjamaade turundus- ja kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk.

Kui koroonaepideemia alguspäevil suutis Synlabi Tallinna molekulaardiagnostika labor teha ööpäevas kuni 500 testi, siis tänaseks on võimekus suurendatud kahekordseks.

"Anname vastuse keskmiselt kaheksa tunni jooksul alates testi laborisse saabumise hetkest. Enamasti saavad inimesed tulemuse järgmisel päeval, sest labori koroonaviiruse teste analüüsiv osakond töötab praegu seitse päeva nädalas ja ööpäev läbi. Vahel harva kuni kahe tööpäeva jooksul. See sõltub transpordist ja laborisse saabumise kellaajast," rääkis Kedelauk.

Esmase positiivse tulemuse puhul tehakse samas laboris seda kinnitav uuring. See annab kindluse, et tulemus on tõesti õige. Selline protokoll on WHO poolt ette määratud ja seda järgivad kõik laborid Eestis.

"Valideeritud vastused edastame analüüsi tellinud perearstile tema programmi, teiseks terviseinfosüsteemi, mille kaudu on need näha inimestele patsiendiportaalist digilugu.ee ning edastame ka terviseametile," selgitas Kedelauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles