Vald asub õpilastele toidupakke jagama

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
TOOTEVALIK KOHALIKUMAKS: Kui Coop hakkab koostama nimekirju ülejäänud koolidele, leiab sealt juba oluliselt rohkem Saaremaa tooteid.
TOOTEVALIK KOHALIKUMAKS: Kui Coop hakkab koostama nimekirju ülejäänud koolidele, leiab sealt juba oluliselt rohkem Saaremaa tooteid. Foto: Erakogu

Saaremaa vallavalitsus jagab koduõppele jäänud õpilastele saamata jääva koolilõuna asemel koostöös Saaremaa tarbijate ühistuga toidupakke. Kiirustamise tõttu ei mahtunud aga toidupakkide valikusse kuigipalju saaremaist kaupa. 

“Kuna lapsed on ka suvel kodus, ei ole peredele midagi erakorralist selles, et neile tuleb süüa teha,” ütles abivallavanem Helle Kahm. “Küll aga on lastele koolitoit ette nähtud ja seetõttu toetame neid etteantud vahendite raames toidukorviga. Usun, et pered tunnevad sellest heameelt ja mõistavad, kui olulised nad meie kõigi jaoks on.”

Vallavalitsuse haridusnõuniku Meelis Kaubi sõnul kutsus vallavalitsus STÜ oma koostööpartneriks seetõttu, et STÜ-l on ainsana kaupluste võrgustik pea kõikides asulates, kus asuvad koolid. Toidupaki saavad pered kätte kord kuus. Koolid teatavad lapsevanematele toidupakkide kättesaamise aja ja koha.

Salme kool saab pakid kätte esimesena

Esimestena saavad esmaspäeval 20-eurosed toidupakid kohalikust poest kätte Salme kooli õpilased, ilmselt teisipäevast alates Valjala ja Aste kooli õpilased. Järgmise nädala teises pooles jõuavad toidupakid kõigi teiste maakoolideni.

Tema sõnul otsustab vallavalitsus järgmisel nädalal linnakoolide pakkide jaotamise aja. “Kõige olulisem on töötada välja lahendus, mis võimaldaks kahe tuhande linnas õppiva lapse perel paki ohutult kätte saada,” ütles Kaubi. Tema hinnangul on toidupakkide etapi kaupa jagamine vajalik, mõistmaks, kas jaotamine on turvaline ja logistika toimib. “Siis saaks valikusse lisada ka rohkem saaremaiseid tooteid,” märkis Kaubi. 

Valjala põhikooli direktori Aive Mõistliku hinnangul on valla ja Coopi abi kooliperele väga tähtis ja vajalik. “Pered on hädas ja need toidukorvid on peredele suur tugi,” lausus ta. 

Valjala kooli õpilaste pered saavad oma toidupakid kätte kahest kohast: Kuressaarest Kaubaaidast ja Valjala kauplusest. “Esitame valda andmed, kes peredest kust oma toidupaki ära toob ja Coop korraldab oma kauplustes pakkide üleandmise.” 

Kohalikke tooteid lisandub

Aste põhikooli direktori Ulvi Valge sõnul on vanematel valida, kas nad käivad toidupakkidel järel Aste kaupluses või Kuressaares Kaubaaidas. “Loodame, et see süsteem hakkab toimima,” ütles Valge.

Saaremaa vallavalitsus pöördus STÜ poole küsimusega, kas ühistu suudaks lastele toidupakid kokku panna ja nende jagamise korraldada, mõni päev tagasi. STÜ koostas seepeale kiiruga nimekirjad toidukorvide näidistega ja palus neid vallal soovi korral täiendada. Parandusi ei tehtud.

Marika Mägi
Marika Mägi Foto: SH

STÜ kaubandusjuhi Marika Mägi sõnul on nimekirjad koostatud põhimõttel, et sinna kuuluks olulised toiduained, muu hulgas näiteks kuivained (pudruhelbed ja makaronid), millest saab kodus süüa teha. Maiustusi toidukorvid ei sisalda. 

Kolme nimekirja lugedes hakkas silma, et kahe toidukorvi 16 tootest ainult kaks on saaremaised: esimeses Saare Köögi & Saare Pagari “Mönusalt kröbedad kreekerid” ja Saaremaa Piimatööstuse Saare juust, teises Saaremaa Lihatööstuse keeduvorst Lastevorst ning Saare Köögi & Saare Pagari “Mönusalt kröbedad kreekerid”. 

Kõige suurem on Saaremaa toodete osakaal kolmandas nimekirjas, 12 tootest viis: “Mönusalt kröbedad kreekerid”, Saaremaa Lihatööstuse Lastevorst, Lemmikviiner ja pihvid juustuga ning Saaremaa Piimatööstuse Saare juust.

“Panime valla palve peale oma pakkumise kiiruga kokku, aga täna juba muudame selle sisu,” ütles Marika Mägi.

“Kui hakkame nimekirju koostama ülejäänud koolidele, leiab sealt juba oluliselt rohkem Saaremaa tooteid, mida annab nii kiiresti vahendada.”

Mägi sõnul on küsimus ka selles, kas Saaremaa väiketootjate – kelle hulka kuulub ka STÜ enda Saare Köök & Saare Pagar oma “Mönusalt kröbedate kreekeritega” – tootmisvõimsus on nii lühikese ajaga nii suure seltskonna varustamiseks piisav. 

“Tooted tuleb ju tagada igasse toidukorvi,” tähendas Mägi.

Eelista saaremaist! 

Loomulikult oleks tore, kui toidupakkide koostamisel eelistataks saaremaiseid tooteid. Eriti kui arvestada, et neid toidupakke tehakse avaliku raha eest ja kohalikul omavalitsusel on võimalused kohaliku ettevõtluse toetamiseks väga piiratud. 

Mõistan, et toidupakile on määratud kindel hind, vaadatakse iga toote maksumust ja eesmärk on saada kindla rahasumma eest võimalikult palju. Olen kindel, et ka meie väiketootjad oleksid sellise aktsiooni puhul valmis hindade üle läbi rääkima. 

Seda ma muidugi ei tea, kui kiiresti valik nimekirjade koostamisel teha tuli ning kui palju nendeks läbirääkimisteks aega oleks olnud, aga näiteks pagaritooteid valmistatakse ju ka meil Saaremaal ning veel mõne mandril valmistatud toote saanuks saaremaisega asendada.

Coopile ma midagi ette heita ei taha – see, kui suurt poodide võrku nad püsti hoiavad, on hüveks kogu maakonnale ja lisaks suhtuvad nad ka väiketootjatesse hästi. 

Tegelikult on meil kõigil võimalik kohalikku ettevõtlust toetada, ostes ja tarbides meie oma tootjate toodangut. Tootjad on iga väiksegi ostu eest tänulikud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles