Muuseumi trükised on nüüd kättesaadavad ka internetis

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Enam kui veerandsada aastat on muuseumi trükiste väljaandmisel toimetajatööd teinud teadur Olavi Pesti. 
Enam kui veerandsada aastat on muuseumi trükiste väljaandmisel toimetajatööd teinud teadur Olavi Pesti. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Rahvusraamatukogu digiteeris ligi veerandsada Saaremaa muuseumi trükist, mis on digiarhiivis nüüd kõigile kättesaadavad.

Muuseumi sihtasutuse juhatuse liige Rita Valge ütles, et paari aasta eest tööle asudes pani ta juba siis tähele, et muuseumi väljaantud trükistes on tähelepanuväärseid artikleid, mida aga interneti avalikus otsinguruumis ei leia. Seetõttu olid need ajaloolaste ja ajaloohuviliste poolt alakasutatud.

Möödunud aastal tellis muuseum rahvusraamatukogult 27 aasta jooksul väljaantud trükiste digiteerimise ja tänaseks on teosed huvilistele kättesaadavad arhiivikeskkonnas digar.ee. Kokku 1300 eurot maksnud projekti toetas Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp.

Digiarhiivis saab lugeda neljateist muuseumi kaheaastaraamatut, lisaks toimetiste sarjast üheksat teost ja ühe teose ingliskeelset tõlget. Muuseumi trükiste pikaaegne toimetaja Olavi Pesti märkis, et hulk uuemal ajal ilmutatud artiklitest on muuseumi serveris olemas, kuid raamatu kujul neid seni lugeda ei saanud. Kokku küündib materjal 6500 digiteeritud leheküljeni ja kaheaastaraamatute artiklite arv tublisti üle saja viiekümne.

Muuseumi trükiste juurde pääseb SIIT

https://www.digar.ee/arhiiv/et/raamatud?id=13294

https://www.digar.ee/arhiiv/et/raamatud?id=13884

http://dea.digar.ee/publication/JVsaaremmuuskahe

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles