Saarlased ootavad kiire neti jõudmist maale

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kiire internet laieneb alevitesse.
Kiire internet laieneb alevitesse. Foto: Marko Saarm

Saare maakonna omavalitsused loodavad, et riigi eraldatud 15 miljonit eurot maakodudesse interneti püsiühenduse loomiseks jõuab eelkõige hõredama asutusega paikadesse.

Saaremaa, Muhu ja Ruhnu vallavanem saatsid neljapäeval majandus- ja kommunikatsiooniministrile kirja, et toetus läheks Saare maakonnas eelkõige hajaasustusega maapiirkondadesse. Eriolukord näitab, et perede elukvaliteedi parandamiseks ja ettevõtluse toimimiseks maapiirkondades tuleb internetiühenduse väljaehitamiseks teha suuremaid samme.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi analüüsi kohaselt jääb peale Elektrilevi ja teiste teenuste osutajate tehtavaid investeeringuid 2023. aastaks Saare maakonda ikka veel ligikaudu 4300 ühepereelamut ja muud väikeelamut, kellele interneti püsiühendust ei ole võimalik luua. Siia lisandub ka mingi hulk ettevõtjaid.

Eesti riik investeerib 15 miljonit eurot, et luua väljaspool kiire interneti püsiühendust asuvatele kodudele ja ettevõtetele liitumine vähemalt 30 Mbit/s andmekiirust võimaldavate kaabel- või traadita püsiühendusvõrkudega. “Eraldame 15 miljonit eurot viimase miili ehk kiire interneti püsivõrgu ühenduse, põhivõrgust kodudeni, kiirendamiseks,” sõnas rahandusminister Martin Helme.

“Praegu on seda tehtud sammuga 5 miljonit aastas. See on selgelt seotud sellega, et näeme, kuidas kaugtöö massilise kasvu juures on kitsaskohad nähtavaks saanud.” Ühe majapidamise liitumiseks kaabel- või traadita püsiühendusvõrkudega näeb riik maksimaalselt ette 300 eurot.

Karin Närep.
Karin Närep. Foto: Kristiina Maripuu

Saaremaa valla arendus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Karin Närepi sõnul ei pruugi kaugetes maakohtades sellise summaga kulusid ära katta. “Meie IT-inimesed arvavad, et 300 eurot on väga vähe, eriti kui me räägime hajaasustusest, kus ühe koha liitumine võib maksta tuhandeid,” rääkis Närep. “15 miljonit eurot on justkui suur summa, aga see on detailide küsimus, kui paljud sellest lõpuks kasu saavad.”

Elektrilevi uute teenuste projektijuht Mait Rahi ütles, et Elektrilevi kiire interneti projekt jõuab reaalsete ehitustegevustega Saaremaale 2021. aasta teises pooles. Projekti lõpuks peaks liitumisvalmidus tekkima 1050 majapidamisel. Neist majapidamistest enam kui kolmandik on algsete plaanide kohaselt Kuressaare linnas ja pea kaks kolmandikku mujal Saaremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles