MÄLESTAME: Heikki Kalle

Saarte Hääl
Copy
Küünlad.
Küünlad. Foto: unsplash.com

16. september 1929 – 7. mai 2020

Heikki Kalle
Heikki Kalle Foto: Erakogu

24. aprillil viidi elupõline pedagoog Heikki Kalle insuldi tõttu haiglasse. Kaks nädalat hiljem jõudis tema 90 aasta pikkune elutee lõpule.

Heikki Kalle sündis, kasvas ja õppis Kuressaares. 1949. aastal lõpetas ta Kuressaare keskkooli ja sama aasta sügisel jätkas õpinguid keskkooli juures tegutsenud pedagoogilises klassis. Pärast lõpetamist 1950. aastal määrati Heikki õpetajaks Kallemäe seitsmeklassilisse kooli. Kohe alustas ta mittestatsionaarselt õpinguid Tartu ülikooli matemaatika-loodusteaduskonnas geograafia erialal. Ülikooli lõpetas Heikki 1956. aastal. Selleks ajaks oli tal ka pere, kus kasvasid kaksikud tütred.

1958. aasta sügisel suundus Heikki tööle Kahtla kooli, alguses õpetajaks. Aastail 1968–1993 pidas ta seal direktoriametit. Veel pensionipõlveski asendas Heikki vajadusel õpetajaid, kuni ta 1998. aastal koolitööst lõplikult eemale jäi.

Maakoolides tuli anda erinevaid tunde: kehaline kasvatus, matemaatika, geograafia, ühiskonnaõpetus, füüsika... Paar aastat oli Heikki ka oma tütarde klassijuhataja. 

Heikki tugevaks küljeks õpetajana oli konkreetsus. Polnud suuri sõnu, kuid oluline sai tundides selgeks. Direktorina pani ta suurt rõhku kooliaia ja -ümbruse korrashoiule. Nii täiskasvanud kui ka lapsed olid harjunud tööd tegema ning tulemus valmistas silmale rõõmu.

Vastutuskoorma vähenedes muutus leebemaks ka Heikki ellusuhtumine. Alati oli huvitav kuulata tema mälestusi ja lugusid. 

Kõige rohkem kiidusõnu on jagatud tema tegutsemise eest giidina: tema rohked teadmised ja hea jutuand tegid ekskursioonid nauditavaks nii lastele kui ka pensionäridele. 

2. juunil möödub Heikki ja Helga Kalle abiellumisest 65 aastat. Koos sai läbi käidud pikk tee. Helgale jäävad toeks kolm nooremat põlvkonda.

Su kodu on nüüd seal, kus Linnutee,

see helendav rada, see tähine kee...

Kahtla Lasteaed-Põhikool

Saaremaa Vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles