Uuring ⟩ Saarlased ja muhulased püsisid eriolukorra ajal paigal

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
GPS
GPS Foto: Georg Kõrre

Statistikaameti andmeil näitas mobiilide liikuvuse analüüs, et eriolukorra ajal muutus kõige rohkem Saare maakonna elanike liikumine.  

Pärast eriolukorra väljakuulutamist kasvas märgatavalt paiksete ja väheliikuvate mobiilide osatähtsus ning vähenes inimeste päevane läbitud vahemaa – ööpäeva jooksul püsis anonüümne mobiilinumber oma piirkonnas kas kogu aeg või vähemalt 95% ajast. Maakondade võrdluses muutus kõige rohkem inimeste liikumine Saaremaal ja Hiiumaal.

Saaremaal kui kõige rangemate piirangutega kohas näitas keskmine läbitud vahemaa, et enne eriolukorda liikusid inimesed igal nädalavahetusel mandrilt Saaremaale ja tagasi. Kuna pärast eriolukorra kehtestamist ei saanud selliseid reise enam teha, vähenes läbitud vahemaa Saare maakonnas tunduvalt. 

11. märtsil oli paiksete või väheliikuvate mobiilide osakaal Saaremaa vallas 42% ja Muhu vallas 49%, 12. märtsil aga Saaremaal juba 46% ja Muhus 52%. Kõige suurem oli kohapeal püsinute osakaal 12. aprillil: Saaremaal 68% ja  Muhus 73%.  

Kui liikumispiirangud saarte ja mandri vahel 8. mail aga lõppesid, taastusid nädalavahetuse sõidud peaaegu eriolukorra-eelsel tasemel. 

Juba samal päeval langes paiksete ja väheliikuvate mobiilide osakaal Saaremaal 45 protsendile. Muhus oli neid 10. mail 45%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles