Riik tahab Kallemäe kooli vallale anda

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kallemäe kooli direktor Kaire Kiil
Kallemäe kooli direktor Kaire Kiil Foto: SH

Praegu riigile kuuluvast Kallemäe koolist võib peagi saada Saaremaa valla kool. 

"Praegu käivad vallal ja haridus- ja teadusministeeriumil läbirääkimised kooli tuleviku osas,"  ütles Kallemäe kooli direktor Kaire Kiil. "Esialgsed kavad ja mõtted on aga paika pandud ning nendega minnakse teisipäeval vallavalitsusse." 

Kiili sõnul annaks Kallemäe kooli omanikuvahetus nii koolile kui ka lapsevanematele kaua oodatud võimaluse.

Võttis ju Kallemäe kool eksperimendi korras vastu kaks last, kes kuuluvad küll valla koolide hingekirja, ent õpivad Kallemäel tavakooli programmi järgi. 

"Kuna see eksperiment on läinud väga edukalt, on mitmedki lapsevanemad uurinud, kas sama asi oleks võimalik ka nende laste puhul," rääkis Kiil. "Kuna seda meie põhikirjas ei ole, siis praegu me seda ametlikult teha ei saa, küll aga saaksime siis, kui meie kool vallale kuuluks." 

Kiili sõnul leidub vallas üsna suur hulk lapsi, kes õpivad küll tavalise kooliprogrammi järgi, ent kelle jaoks oleks Kallemäe kool sobivam keskkond.  

Direktor tõdes, et seni, kui Kallemäe kool pole kuulunud kohaliku omavalitsuse koolivõrku, on vallakoolist riigikooli tulnud lapsed jäänud valla süsteemist natuke kõrvale. 

Kas pole karta, et Kallemäe kooli ülalpidamiseks ja arendamiseks antav raha võib muutuda pisemaks sellest, mis koolil riigikoolina kasutada oli?

"Esialgu läheks meie kool vallale üle nii, et riik annab kaasa rahastuse: esimesel aastal 100%, teisel 75% ja kolmandal 50%," rääkis Kaire Kiil.  "Ülejäänud osa eelarvest tuleks ülejärgmisel ja üle-ülejärgmisel aastal katta vallal. Edaspidi, kui kooli ülalpidamine vallale jääb, siis väiksemaks see eelarve minna ei saa."  

"Vallavalitsus arutab koos haridusministeeriumiga koolihoonete võimalikku ülevõtmist ja arendamist," kommenteeris Kallemäe kooliga seotud plaane abivallavanem Helle Kahm. "Alles seejärel saame rääkida volikogusse minemisest ja lõplikest otsustest."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles