Mustjala piimatootja teeb piimakarjale lõpu

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
MUUDATUSE LÄVEL: Aarne Saarma sõnul ei motiveeri madal piimahind teda enam vaeva nägema ning loomad müüakse maha.
MUUDATUSE LÄVEL: Aarne Saarma sõnul ei motiveeri madal piimahind teda enam vaeva nägema ning loomad müüakse maha. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Hiljuti pensionipõlve jõudnud Kurissoo talu peremees Aarne Saarma (64) tahab piimatootmisele punkti panna.

"Hakkan lõpetama, aitab küll," ütles 45-pealise lüpsikarja pidaja Aarne Saarma. Enam kui 30 aastat Mustjalas kestnud piimatootmisele sunnib ennekõike käega lööma koroonakriisi tõttu madalseisu langenud piima kokkuostuhind. Saaremaa Piimatööstus maksab praegu tootjatele Eesti madalaimat hinda, 25 senti kilo eest, mis talurahvale enam leiba lauale ei too. Saarma sõnul on piima trööstitult madal hind masendav, samas ei süüdista ta kedagi ega heida midagi ette ka piimatööstusele.

Ainus asi, mis rasket olukorda leevendab, on kütuse madal hind. Vastasel juhul oleks talu rahaliselt ilmselt juba käpuli. Praegune piima kokkuostuhind ei võimalda investeerida, toime tuleb farm ainult tänu sellele, et talupere juba aasta otsa ise talitab ja lüpsab. Tööpäevad hakkavad pihta enne kukke ja koitu kell 3.30. Selline asi tüütab ära ja võtab pikapeale eluvaimu välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles