OTSUSTATUD ⟩ I Land Sound ei saanud vallavalitsuselt korraldamiseks luba (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
I Land Sound
I Land Sound Foto: Indrek Kasesalu

Juuli kahel viimasel nädalavahetusel Illiku laiul toimuma pidanud elamusfestival I Land Sound ei saanud Saaremaa vallavalitsuselt luba, kuna hajutamisnõude täitmine pole vallavalitsuse hinnangul tõenäoline. Reede õhtul teatati ürituse ärajätmisest. 

Perekond Piidivabrik MTÜ soovis korraldada elamusfestivali kahel nädalavahetusel järjest –kummalgi korral oli oodata tuhandet inimest. Eelmisel nädalal tekkinud kahe ürituse soov tulenes asjaolust, et korraldajad ei olnud võimelised juba müüdud pileteid tagasi ostma. Vaatamata Perekond Piidivabriku lubadustele tagada kõigi terviseameti nõuete järgimine, tegi vallavalitsus pärast pikki kaalumisi avaliku ürituse loa suhtes siiski otsuse, et seda luba ei anta. 

Vallavalitsuse kommunikatsiooninõuniku Valmar Kassi sõnul on neile teadolevalt müüdud juba üle 1300 festivalipassi. Selliste inimeste hulga juures on COVID-19 leviku tõkestamiseks vajaliku hajutamisnõude täitmist raske tagada. Seda raskendab veelgi mitmepäevase üritusega kaasnev telkimine. 

Vallavalitsuse hinnangul ei jäänud korraldajate jutust selget arusaama, kuidas hajutamisnõuet täidetakse. Otsuse põhjenduses tuuakse välja ka asjaolu, et ürituse mõju ulatub ka festivalialast väljapoole ning see ei ole enam korraldaja vastutada. 

“Kohalik omavalitsus peab loa andmise otsustamisel kindlasti ka sellega arvestama, et täita oma seadusest tulenevaid ülesandeid rahvatervise kaitsmisel,” edastas Kass vallavalitsuse otsuse. 

SAATUSLIK KOROONA: I Land Soundile sai saatuslikuks maailma kevadel tabanud koroonapandeemia. Foto on tehtud Illiku laiul 2018. aasta juulis.
SAATUSLIK KOROONA: I Land Soundile sai saatuslikuks maailma kevadel tabanud koroonapandeemia. Foto on tehtud Illiku laiul 2018. aasta juulis. Foto: Irina Mägi

Vald toetus oma otsuse tegemisel terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai antud soovitusele, et kui kohalik omavalitsus hindab avaliku ürituse korraldajat võimetuks ürituse iseloomu tõttu reaalselt tagama üritusel piisavat nakkusohutust, siis ei tohiks nad sellise ürituse läbiviimiseks luba anda.

Vastuseisu ürituse korraldamisele on väljendanud ka kohalik kogukond, kellega korraldajad üleeile kohtusid. Üks Orissaare elanik saatis hiljuti Saarte Häälele murekirja, kus avaldas samuti kahtlust, et kas korraldaja ikka suudab ohutuse tagada. “Ka mina olen veidi arg, kardan oma eaka ema pärast ja kõigi Orissaare inimeste pärast. Midagi ei pruugi juhtuda, aga... kui juhtub?! Äkki mäletate?” kirjutas ta.

Seevastu toetust on festivali korraldajatele avaldanud Saaremaa ettevõtjate liit, kelle sõnul on sellised üritused ja turismi arendamine Saaremaale kriisitingimustes suureks abiks.

Reede ühtul teatas I Land Sound oma Facebooki lehel, et nad mõistavad vallavalitsuse otsust ja üritus jäetakse ära. Kõik piletid ostetakse vajadusel tagasi, kuid korraldajad paluvad tungivalt neid edasi tõsta järgmise aasta üritusele. 

EAS kohe raha tagasi ei küsi 

I Land Sound sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt kolmeks aastaks 200 000 eurot toetust. EAS aastateks 2020–2022 antud raha kohe tagasi küsima ei tõtta, vaid soovitakse kuulda toetuse saaja seisukohta. “Käesoleva aasta erakorraline kriisiolukord on mõjutanud tugevalt sündmusi ning põhjustanud nende ärajäämisi, mida EAS toetuse kasutamisel ja eesmärkide hindamisel arvestab,” ütles EAS-i kommunikatsioonispetsialist Egert Puhm

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalveameti tarbimiskeskkonna jurist, turismi ja reisiteenuste valdkonnajuht Helen Rohtla kommenteeris, et kui festivalikorraldaja festivali ära jätab, siis tekib piletiostjatel õigus piletiraha tagasi nõuda.

Pooled võivad leppida kokku ka alternatiivsetes lahendustes: olgu selleks siis piletiraha kandmine järgmise aasta festivalipileti ettemakseks või asendamine mõne teise ürituse piletiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles