Saaremaal on koroonaga kokku puutunud kuus inimest sajast

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Koroonaviiruse antikehade uuringu juht Piia Jõgi .
Koroonaviiruse antikehade uuringu juht Piia Jõgi . Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli teadlaste tehtud uuring KoroSero-EST-1 näitas, et vaid viiendikul inimestest, kelle verest leiti koroonaviiruse antikehasid, esines mõni viirusele omane sümptom.

Õismäel ja Kuressaares läbi viidud uuring kinnitas seega teadlaste hüpoteesi, et viirushaigust põdenute hulk on palju suurem kui proovidega tuvastatud. Saaremaal kutsuti testima 2000 inimest, kuid proovi andis 954. 

Kuressaares veenivere võtmise teel antikehi tuvastades selgus, et Saaremaal on iga kuues inimene sajast viirusega kokku puutunud. See on riiklikust statistikast kolm ja pool korda suurem näitaja.

"Näiteks Saaremaal on riiklikult registreeritud haigestumus koroonaviirusesse 167 juhtu 10 000 elaniku kohta, aga antikehade uuringu põhjal on see number 597 juhtu 10 000 elaniku kohta," kirjeldas uurimisrühma tööd juhtiv Tartu ülikooli lastenakkushaiguste assistent ja kliinikumi pediaatria eriala arst-õppejõud Piia Jõgi Postimehe vahendusel.

Uuringust nähtus, et 80% antikehadega inimestel ehk seropositiivsetel ei olnud haigussümptomeid ja 56% seropositiivsetest ei olnud teadaolevat kontakti covid-19 haigega. Nii tõdes vaid 20% antikehadega inimestest, et neil on olnud mõni koroonaviiruse sümptom, näiteks kõrge palavik, nohu, iiveldus, kurguvalu, kõhulahtisus või valu rinnus.

Kuressaare haigla kutsub testima

Viimaste juhtumite valguses tasub Kuressaare haigla juhtkonna hinnangul olla ettevaatlik. Paanikaks põhjust ei ole, samas soovitab haigla vajadusel teha koroonaviiruse test.

"Me oleme pikalt oodanud, et saaksime oma kogukonnale pakkuda tasuta koroonaviiruse covid-19 testimist, kuid see soov ei ole kahjuks realiseerunud. Seetõttu saame praegu kogukonnale pakkuda tasulist testimist – nii viiruse diagnoosimiseks PCR meetodil kui ka viirusvastaste antikehade määramist. Loodame siiski, et püsite kõik terved ning vajadus testimise järele on minimaalne." 

Testimisvõimaluste kohta on info saadaval Kuressaare haigla kodulehel ja Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles