AJA LUGU Mõnnuste aardekambri saladus (1)

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
TUMMAD TUNNISTAJAD? Suured kivitükid Mõnnuste kiriku kõrval peaks kohalike inimeste mäletamise järgi olema purukslastud käpakivi jäänused.
TUMMAD TUNNISTAJAD? Suured kivitükid Mõnnuste kiriku kõrval peaks kohalike inimeste mäletamise järgi olema purukslastud käpakivi jäänused. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Kastide kaupa kulda ja hõbedat, vanu pärgamente ja raamatuid, kokku kaks veoautokoormat muistseid aardeid, mis lennukitel otsejoones Moskvasse toimetati – kui kunagisest Kogula lennuvälja aardeloost vaid osagi tõele vastab, oli tegu aegade ühe väärtuslikuma peitvaraga, mis Saaremaal päevavalgele tulnud.

Jutud lennuväljalt leitud aardest on Saaremaal ringelnud aastakümneid. Paraku ei ole teada kedagi, kes seitsme-kaheksakümne aasta taha jäänud sündmusi oma silmaga pealt näinud oleks. On vaid nende meenutuste ümberjutustused. 

Mõnnuste kiriku lähedalt maa seest leitud aardekambri kohta ringleb kaks mõnevõrra erinevat versiooni, kus lähevad lahku nii leiu aeg kui ka viis, mil moel aare päevavalgele tuli. Esimese loona toome Sõmeral elava Heiki Kurise ülestähendatud mälestused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles