Hõljuklaev peaks väikesaarte rahva elu lihtsustama

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Munalaiu 18SEPT2019 Marc-10, Munalaiu sadam. Fotod Urmas Luik
Munalaiu 18SEPT2019 Marc-10, Munalaiu sadam. Fotod Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saaremaa vallavalitsus kinnitas hõljuki soetamise hanke tulemused, mille kohaselt maksab uus sõiduriist Vilsandi ja vajadusel ka Abruka saarega ühenduse pidamiseks 167 760 eurot.

Vallavalitsuse transpordi peaspetsialisti Martin Kulderknupu sõnul on tegemist Mars 10 tüüpi õhkpadjal hõljuklaevaga, mis on mõeldud ühenduse tagamiseks Vilsandi ja Abruka saarega navigatsiooniperioodivälisel ajal ehk talvel jää tekkimise ja kevadel jää sulamise perioodil.

Samuti saab hõljukit kasutada siis, kui liinilaevale tehakse hooldus- või remonditöid, aga ka merepäästeoperatsioonideks. “Hõljuk suudab liikuda vees, maismaal, jääl ja lumel ning võtab pardale kuni kaheksa reisijat,” sõnas Kulderknup. Sama tüüpi hõljuk soetati eelmisel aastal Manija saarele.

Hõljuki eeldatav maksimaalne tarneaeg on kuni viis kuud ehk hiljemalt 2021. aasta veebruaris peaks hõljuk transpordi peaspetsialisti sõnul Saaremaal olema. Seni näiteks Saaremaa ja Vilsandi vahel ühenduse pidamiseks kasutusel olnud amfiibsõiduk Argo on amortiseerunud, kasutusel aastast 2005 ning seda on viimastel aastatel tihedalt remonditud. Kuna selle varuosi tuli tellida Soomest, on nende tarneajad olnud pikad ning kõik see on andnud püsiühenduse teenuse kvaliteedi osas tunda.

Esmajoones ongi uus hõljuk mõeldud vilsandlaste teenindamiseks, kuid vajadusel saab seda kasutada ka mujal. Alles sel teisipäeval täitus Vilsandi saarevahil Avo Piisal 27 aastaringi Vilsandile elama asumisest. “Piisav aeg, et mäletada erinevaid talviseid olusid ning saareelanike leidlikkust ja kannatlikkust erinevates oludes kohanemisel,” tõdes Piisk.

Viimane talv, mil merejää praktiliselt puudus ja liinilaev talv läbi käigus oli, on saarevahi sõnul erandlik. “Kuna hõljuk on ennast teiste väikesaarte talvise transpordiühenduse tagamisel igati õigustanud, siis loodame sellest riistapuust parimat,” oli Avo Piisk lootusrikas. “Loodan, et hõljuk on sõiduvalmis ajaks, kui liinilaev jääolude tõttu seisma jääb.”

Hõljuki soetamist toetatakse väikesaarte programmist 122 406 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles