Tormis purunenud Tagaranna muul ootab kordategemist

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
TORMIHOIATUS: Raul Allvee hinnangul tuleks muul korda teha kohe, et see ei jääks sügistormide räsida.
TORMIHOIATUS: Raul Allvee hinnangul tuleks muul korda teha kohe, et see ei jääks sügistormide räsida. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Septembri keskpaigas Eestit räsinud torm lõhkus osaliselt Tagarannal asuva Rannaaugu sadama muuli.  

16.–17. septembril möllanud vägev lainetus lükkas raudkividest muuli otsast umbes 15 meetri jagu kive laiali ja pildus osa neist sadama sissesõidukanalisse. Kahjustada sai muuli otsas paiknenud tulepaak, mis praegu meres külili lebab. 

Kanalis lebavad muulikivid ja tulepaak kujutavad endast paadiliiklusele tõsist takistust, sadamast väljasõit pole ohutu. Praeguse veetaseme juures saavad alused sadamast veel välja, ent madalama taseme puhul enam mitte.

Tagaranna külavanem Andres Tarvis ütles, et praegune olukord sadamas on katastroofiline ja nukker. Tema sõnul käisid valla töötajad muuli purustustega tutvumas ja lubasid leida eelarvest raha muuli kordategemiseks.  

Külavanema sõnul hakkas muul lagunema juba varem ning sellest informeeriti ka valda. Lootus oli, et vald teeb muuli korda, aga torm jõudis enne kohale.

Paadiomanikud ootavad kärsitult, et muul võimalikult kiiresti korda tehtaks. Praegused vaiksed ilmad sobivad tööks nagu valatult, ent vald millegipärast viivitab tööga, ütles Tagaranna elanik Raul Allvee. Kui muuli enne sügistorme korda ei saa, on kevadeks sellest vaid pool järel, lisas ta.    

Saaremaa abivallavanem Jüri Linde ütles, et vallavalitsus hindas vallale kuuluva sadama olukorda koostöös ekspertidega ning otsib aktiivselt probleemile lahendust. Praegu ei ole muulil viibimine ja sadama kasutamine turvaline, märkis Linde.   

Rannaaugu sadama operaatori Shinetes OÜ omaniku Heiki Soodla sõnul on ta muuli purustustega kursis. “Meil on vallaga sadama kasutuse osas kokkulepe, et vald näeb enda rolli suuremana, ja valla initsiatiiv on igal juhul väga tervitatav,” ütles ta.

Kuna navigatsioonihooaeg hakkab lõppema, siis Soodla sõnul muuli purunemine praegu külarahvale otseselt mingit probleemi ei tekita, arvestades, et külarahvas sai hakkama ka kümneid aastaid enne uue sadama rajamist. “Ise loodan, et järgmiseks navigatsioonihoojaks on probleemid lahendatud,” sõnas Soodla. 

Rannaaugu sadama muul
Rannaaugu sadama muul Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles