AJA LUGU ⟩ August Mälk ja valge kassi saladus

, SA Saaremaa Muuseum kuraator-koguhoidja
Copy
LEINI JA AUGUST MÄLK TÜTAR HALLIKIGA gümnaasiumi lõpetamisel 1954. aasta mais.
LEINI JA AUGUST MÄLK TÜTAR HALLIKIGA gümnaasiumi lõpetamisel 1954. aasta mais. Foto: ROOTSI EESTLASTE LIIT STOCKHOLMIS

​Lääne-Saaremaa talurahva hulgast võrsunud Eesti kirjanduse suurmehe August Mälgu (1900–87) sünnist möödub 4. oktoobril 120 aastat. Oma teostes tihti rannarahvaelu kujutanud romaani-, näite- ja novellikirjaniku, samuti kooliõpetaja, poliitiku ja ametniku tõi taas suurema tähelepanu alla Mälgu romaani "Õitsev meri" ainetel valminud lavastus, mis tänu Kuressaare Teatrile ja lavastaja Madis Kalmetile sel suvel üle hulga aja jälle teatrilavale jõudis. 

Kokku neljas Saaremaa koolis õpetaja ja koolijuhatajana töötades, neist kümme aastat Lümanda koolis, suutis ta oma õpilastele jätta väga sügava ja meeldiva mälestuse. Õpetajatöö kõrvalt, kohe pärast Vabadussõda (1918–20), jõudis Mälk käia sõjaväekohustust täitmas – alguses meresides, siis Peipsi piirivalvepataljonis ja lõpuks Tartus 2. pataljoni staabis.

Mälk alustas oma päris esimeste kirjanduslike katsetustega küll juba 1919. aastal ajalehes Meie Maa, kuid oma käekirja, aineala ja ütlemisviisi ehk oma kirjanikukoha leidis ta 1930. aastatel, mil temast sai Eesti esimene silmapaistev rannakirjanik. 1935. aastal võttis Mälk end õppetööst vabaks, et rohkem kirjanduslikule tööle pühenduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles