Saarlased on kõige agaramad sanditajad

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Mardisant. Pilt on illustratiivne.
Mardisant. Pilt on illustratiivne. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Tänavusel üle-eestilisel mardi- ja kadrisantide loendusel pandi kirja 3909 inimest, neist Saaremaal 439, mis elanike arvuga võrreldes on kõrgeim näitaja Eestis.

Arvuliselt enim mardisante oli kirja pandud Harjumaalt (797), mille kannul oli tihedalt Tartu maakond 734 mardisandiga. Saaremaa sai kolmandana kirja 327 marti, mis elanike arvuga võrreldes on maakondade kõige suurem protsent – 0,99.

Kadrisanditamises oli Saaremaa aga Harjumaa (348 kadrisanti) järel suisa teine (112). Protsentuaalselt oli samas napilt parim Põlvamaa (0,35), kuna teisele kohale jäänud Saaremaal oli kadrisantide osakaal elanike arvust 0,34 protsenti.

Marti ja katri armastatakse perest peresse joosta ikka kambakesi – enim nelja- ja kolme-, kuid ka viie- ja kaheliikmelistes rühmades. Tänavu andsid tooni ka vabas õhus korraldatud mardi- ja kadrisantide üritused, kus ruumipuuduse üle kurta ei saa ning sanditajate pered olid üsna rohkearvulised.

Mardijooksjaid hakati kirja panema 2018. aastal, nii mardi- kui kadrisantide rahvaloendust viiakse läbi läinud aastast. Loendust korraldab Eesti folkloorinõukogu, kelle soov on "Hakkame santima!" aktsiooni kaudu elavdada Eesti sanditamistavasid, värskendada rahvakalendri tähtpäevadega seotud teadmisi ning anda eestimaalastele põhjus üheskoos midagi positiivset korda saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles