Kaante vahele sai “Pildikesi Mustjala kihelkonnast”

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Anne Trei ja tema koostatud raamatut “Pildikesi Mustjala kihelkonnast”.
Anne Trei ja tema koostatud raamatut “Pildikesi Mustjala kihelkonnast”. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Anne Trei koostatud Saaremaa kihelkondade raamatud said täiendust Mustjalaga.

Koostaja sõnul ei ole tema töö tulemusena kogutud materjalist koostatud trükis ajalooline teatmeteos, vaid pakub huvitavat lugemist oma juurte otsijatele. Ta lisas, et materjali, mida Mustjala kandi ajaloolistesse uurimustesse paigutada, jätkub veel paljudele.

Trei tänab Saaremaa muuseumi arhiivraamatukogu ja fotokogu hoidjaid, samuti raamatu lugude autoreid, kelle hulgas on Saale Reinsalu, Aare Laine, Varje Malsroos, Viktor Nurja, Harald Piht, Elle Pirsi, Kalle Kolter, Elle Viira, Maarja Nõmm, Maire Pukk.

Kust sai Mustjala oma nime? Legende on mitmeid, näiteks et nimi tulevat sellest, et Mustjala kandis olevat palju tõrva aetud ja selle tegevuse juures läinud inimeste jalad väga mustaks. Lugeja saab teada, et Mustjala territoorium kuulus varem Kihelkonna kihelkonna alla, esmakordselt mainitakse seda 1645. aastal. Mustjala eraldumine Kihelkonnast algas küll veidi varem, kui asutati Mustjala riigimõis. 1605. aastal ehitati Mustjalga Püha Anna kabel, mis andis esimese tõuke Kihelkonnast eralduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles