JUHTKIRI Ennustades ilma ja haigust

Saarte Hääl
Copy
Reovesi, veepuhasti
Reovesi, veepuhasti Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kui vanasti ennustati ilma seapõrna ning oma tulevikku kohvipaksu pealt, siis tänapäeval on prognoose võimalik teha ka reovee järgi. Ja väga olulisi prognoose, olgugi et vaid lähipäevade kohta. 

Saab ju reovett analüüsides avastada sellest viiruse jälgi juba enne kliiniliste patsientide leidmist.  

Jõulude ajal ja aastavahetuse paiku liikus mandri ja saarte vahet suur hulk rahvast, kellest sugugi kõik ei pruukinud olla terved. Või siis võisid ise oma positiivse-staatust teadmata nakkust kanda. Nii selgus Tartu ülikooli reoveeseire uuringute tulemustest, et pühade ajal kasvas koroonaviirusesse nakatumise oht ka Kuressaares. 

Statistika järgi on uuel, 2021. aastal koroonadiagnoosi saanud juba 37 Saare maakonna elanikku. Tõsi küll, kõik neist siiski saartel ei ela või pole siin tükk aega viibinud. Number on aga vähem kui tosina päeva kohta siiski liiga suur. Seega – ettevaatus pole liiast. 

Ettevaatus – tõsi küll, hoopis teist laadi, kulub ära ka siis, kui ähvardab tulla lumetorm ja krõbedad külmakraadid. Just sellist, tõelist talvist ilma ennustavad meile sünoptikud. Ja sugugi mitte seapõrna pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles