Uus valitsus, uued ja soodsamad tuuled?

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Reformierakonna esimees Kaja Kallas esitles riigikogule oma valitsuse tegevuskava.
Reformierakonna esimees Kaja Kallas esitles riigikogule oma valitsuse tegevuskava. Foto: Madis Veltman

Pühapäeval kinnitasid Reformierakond ja Keskerakond uue valitsuse ministrid. Saarte Hääl uuris ettevõtjatelt Enn Merilt ja Otto Richard Pukilt, koolijuht Andres Antonilt ja maakonna invaühingu esindajalt Ingrid Põldemaalt, mida nad uuest valitsusest arvavad ja ootavad.  

Enn Meri
Enn Meri Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Enn Meri, OÜ Merinvest nõukogu esimees, endine riigikoguliige (Vabaerakond):

Oleksin oodanud, et valitsuse moodustavad Reformierakond, SDE ja Isamaa, mitte aga Reformierakond ja Keskerakond. Skandaalid on Keskerakonna mainele pleki jätnud igal juhul. Tore siiski, et Helmedest lahti sai – nendega oli seotud üks pahandus teise järel. 

Mulle teeb rõõmu, et Saaremaa mees Kalle Laanet ministrikoha sai ja et valitsuses on nii palju uusi tegijaid. Ka see on tore, et meil on nüüd naispeaminister ja nii palju naisministreid valitsuses. 

See on hea, et Tanel Kiik ka uude valitsusse jäi. Sotsiaalministrina oli ta väga kompetentne, küllap saab hästi hakkama ka tervise- ja tööministrina. Arvan, et Taavi Aasast majandus- ja taristuministrina saab samuti asja. Kuna kogu meie toodang läheb ekspordiks, on tähtis, kuidas ajab asju väliskaubandus- ja IT-minister. Andres Sutt Eesti Pangast on minu arvates igati kompetentne mees.

Uuel valitsusel tuleb kõigepealt eelarve rohkem tasakaalu viia. Koroonakriisi ajal on see päris raske. Meil on lisaks tervisekriisile koroonaga seotud majanduskriis, mille lahendamiseks pole eriti palju tehtud. On majandusharusid, mis vajavad kiiresti toetust. Uuel valitsusel tuleb ruttu selgusele jõuda, milline peab Eesti majanduse tulevane struktuur välja nägema. Kuidas hädas olevat turismisektorit toetada ning keda ja kui palju sealt toetada. Töötlev tööstus saab praegu õnneks suhteliselt hästi hakkama. 

Tuleviku suhtes olen optimist. Usun, et uus valitsus saab oma ülesannetega hakkama.

Incap grupi president Otto Richard Pukk.
Incap grupi president Otto Richard Pukk. Foto: Arno Mikkor

Otto Richard Pukk, elektroonikatööstuse Incap Group juht: 

Ootan uuelt valitsuselt, et nad võtaksid fookusesse tööstuse kui Eesti suurima majandussektori edendamise. Praegu on Eesti tööstuse juhtimine riiklikul tasandil paraku vaeslapse rollis. Eesti tööstuspoliitika vajab järeleaitamist kõigis olulistes valdkondades, olgu nendeks siis finantsinstrumendid, tööjõuküsimus, maksupoliitika, investeeringud teadus-arendustegevusse või koostöö teadusasutustega. Minu nägemuses võiks Eestil olla tööstusminister või teema eest vastutav asekantsler, kes näeks laiemat pilti – poliitilist visiooni Eestist kui nutikast ja kõrgtehnoloogilisest tööstusriigist.

“Me saadame kodumaist toodangut isegi kosmosesse ja Kuu peale. Valitsusel on viimane aeg hakata meid tõsiselt võtma.”

- OTTO RICHARD PUKK

Koroonapandeemia näitas selgelt, et tööstus on Eesti majanduse selgroog, mille najal püsib püsti kogu meie majandus – tööstus moodustab kolmveerandi Eesti ekspordist ja on sektorina suurim tööandja Eestis. Eesti tööstus on kõrgtehnoloogiline ja innovatiivne. Siin luuakse lahendusi, mis aitavad muuta Eesti rohelisemaks, nutikamaks ning muudavad Eesti kõigi jaoks paremaks elukohaks. Me saadame kodumaist toodangut isegi kosmosesse ja Kuu peale. Valitsusel on viimane aeg hakata meid tõsiselt võtma.

Ingrid Põldemaa
Ingrid Põldemaa Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ingrid Põldemaa, Saare maakonna invaühingu juhatuse liige: 

Uue valitsuse koosseisu üle olen positiivselt üllatunud – palju uusi tegijaid. Kuidas nende töö sujuma hakkab, on muidugi veel vara öelda. Senist olukorda, kus valitsusel olid iga päev mingid probleemid, ei saa ju normaalseks pidada. Otsus rohkem naisi valitsusse tuua on ainult positiivne – ehk toob see tasakaalu ja rohkem empaatiat senisesse maskuliinsesse poliitikasse. Ka igal pool mujal valdkondades on juhtivatel kohtadel peamiselt mehed, naistele võimalust naljalt ei anta. 

Senine valitsus suhtus puuetega inimestesse ja nende muredesse üsna ükskõikselt, kohati isegi üleolevalt. Umbes nii, et “mida nad kogu aeg tahavad?”. 

Mõndagi sotsiaalvaldkonnas tehtud otsust ei saa puudega inimese seisukohast kuidagi õigeks pidada – näiteks seda, et abivahendeid ja teenuseid vajanud inimestelt puue automaatselt ära võeti. Samuti ei saa kuidagi rahul olla uue tervisedeklaratsiooni-süsteemiga. Kuna tervisedeklaratsioon tuleb täita autojuhilubade jaoks, ei pea selle jaoks hindama inimese kogu tervist ja tema kroonilisi haigusi, vaid ainult neid tervisenäitajaid, mis on olulised autojuhtimiseks. Ja ometi võetakse see deklaratsioon aluseks inimesele puude ja töövõime määramisel!

Eelmine valitsus tahtis hoida raha kokku kõigepealt just puuetega inimeste arvelt. Oli ju kavas puuetega inimeste organisatsioonide toetusi tugevasti kärpida. Kuna needsamad organisatsioonid häält tõstsid, seda õnneks ei juhtunud. 

Mida uuelt valitsuselt ootan: et nad vaataksid kogu senise sotsiaalsüsteemi korralikult üle – näiteks kuidas toetada omaste hooldajaid ja aidata peresid, kuhu kuulub terviseprobleemidega või puudega inimene. Kas ja kuidas on abi olemasolevatest teenustest ning milliseid teenuseid oleks juurde tarvis. 

Lahendamist ootavad ka juurdepääsetavusega seotud probleemid – mitte ainult puudega inimeste jaoks, vaid ka eakate jaoks, kes ei suuda treppidest käia, ning lapsekäruga liikuvate vanemate jaoks. Seega väga suure osa ühiskonna jaoks. Ka selles osas on valdkondade vaheline koostöö väga tähtis. Planeerimis- ja ehitusprotsessis tuleks seada normiks, et juurdepääs oleks tagatud kõigile. Tihtipeale ei nõua need universaalsed lahendused suuri kulutusi, vaid tuleb lihtsalt mõtlemist muuta. 

Andres Anton
Andres Anton Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Andres Anton, Muhu põhikooli direktor: 

Mida uuelt valitsuselt ootan – praegusel hetkel ei oska ma tõesti midagi öelda, sest keegi pole ju ka täpsemalt rääkinud, mis hariduses toimuma hakkab. Seega ootan suure põnevuse ja ootusärevusega.

On ju ennegi juhtunud, et kõige radikaalsemast revolutsionäärist on saanud päev pärast revolutsiooni konservatiiv. Ootame rahulikult ära, pole mõtet asju keeruliseks ajada, et mis või kus. Varsti saame teada. Valitsusel on ju tavaliselt sada päeva enda näitamiseks. Ootame rahulikult! Peaasi, et kõik terved püsiksid.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles