Maakonnas on vaktsineeritud üle tuhande inimese

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
AstraZeneca vaktsiin
AstraZeneca vaktsiin Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Terviseameti andmeil oli eilseks Saare maakonnas koroonaviiruse vastu vähemalt üks kord vaktsineeritud 1075 ning mõlemad vaktsiinidoosid saanud 629 inimest. 

Kogu Eestis oli vähemalt üks kord vaktsineeritud 44 486 inimest, vaktsineerimiskuur aga lõpetatud 21 312 inimesel.  

"Oluline otsustuskriteerium oli nakkuse levik, mistõttu suunati esimesed vaktsiinikogused kõrgete nakatumisnäitajatega Pärnumaale, Ida-Virumaale ja Harjumaale," põhjendas Saare maakonna tagasihoidlikku vaktsineeritute arvu haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann.

Haigekassa andmeil on praeguseks vaktsiini saanud riskigruppi kuuluvad inimesed, hooldekodude elanikud ja töötajad, arstid ja teised tervishoiutöötajad. Kuuest üldhooldekodust on Saaremaal vaktsineeritud kõigi kuue kliendid ja töötajad, kes sellega nõus olid. 

Riskirühma kuuluvad 80+ vanuses inimesed, samuti on üks kriteerium kaasuvad haigused. 

"Perearstid vaktsineerivad oma nimistu riskipatsiente vastavalt sellele, kuidas vaktsiinitarned saabuvad," selgitas Friedemann. "Kui üle 80-aastased on vaktsineeritud, võtab perearst järgmised grupid oma nimistus ja vaktsineerib järjest." 

Jaanuari keskel vaktsineeriti Ruhnu saarel tervishoiutöötajad ja kõik sealsed elanikud, kes koroonavastast kaitsesüsti soovisid.    

"Ruhnus vaktsineeriti kõik soovijad saare keeruka ligipääsu tõttu," ütles Friedemann. "Oluline oli, et tervishoiutöötaja ei peaks mitu korda Ruhnu sõitma."

Praegu on käsil vaktsiini soovivate õpetajate nimekirjade koondamine. 

"Koolid panevad nimekirjad kokku, edastavad meile ning meie suuname nimekirja kas perearstikeskusesse või haiglasse," selgitas Friedemann.

Samuti on enne tavainimesi kavas vaktsineerida politseinikud ja päästjad. 

"Vaktsiini sooviv inimene ise selleks midagi tegema ei pea, vaktsineerija võtab temaga õigel ajal ise ühendust," ütles Külli Friedemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles