Kuidas taastada lapse turvatunne?

Copy
Lapsed. Foto on illustreeriv.
Lapsed. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Esmaspäeval Võhmas aset leidnud sündmus, kus naine ründas noaga kaht last, on meid vapustanud ning jõudnud paljude Eesti elanikeni, samamoodi lasteni. Kuidas traagiliste sündmuste korral lapse turvatunne taastada? Toome välja lühikese käitumisjuhise lapsevanematele.

  • Lapse jaoks on oluline teada, et koos vanemaga on ta kaitstud.
  • Ole lapse jaoks olemas ja kuula teda.
  • Ole valmis lapsele rääkima, mis toimus. Tähtis on arvestada ealisi iseärasusi ning vastavalt sellele ka sündmust käsitleda.
  • Puudutused rahustavad – laps vajab praegu lähedust rohkem kui tavaliselt!

Kui võimalik, siis olge kogu perega rohkem koos. Tehke midagi meeldivat: lugege raamatut,  jalutage jne. Ole tähelepanelik lapse agressiivse või ennastkahjustava käitumise suhtes. Kui selline käitumine süveneb, siis pöördu abi saamiseks spetsialisti poole. Ole kannatlik nii oma lapse kui ka iseenda suhtes. Leia viisid, kuidas oma lapsele kinnitada, et temast hoolitakse ja teda armastatakse.

Hoia meeles: laps tõlgendab olukordi vastavalt vanemate reaktsioonidele! Lapsed ei vaja kaitset oma tunnete eest, vaid abi nende tunnete väljendamisel.

Lapsed või vanemad, kes soovivad nõu ja abi selles osas, kuidas lastega traumeerivatest sündmustest rääkida ja aidata lastel tunnetega toime tulla, saavad teavet veebilehelt www.lasteabi.ee. Teie telefonikõned on oodatud numbril 116 111.

Igaühe jaoks on sellises olukorras alati kättesaadav tasuta ohvriabi kriisitelefon 116 006. Samuti leiab abi leheküljelt www.palunabi.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles