MAAILM "Kuninganna pole Don Corleone ja kuningapere pole maffiapere"

Urmas Kiil
Copy
Meghan ja prints Harry (Fabian Strauch/dpa via AP) FOTO: Rolf Vennenbernd
Meghan ja prints Harry (Fabian Strauch/dpa via AP) FOTO: Rolf Vennenbernd Foto: Rolf Vennenbernd

Londoni mõjuvõimsa tabloidi The Daily Mail andmetel süüdistavad Briti kuninglikud eksperdid Ameerika tuntud telesaatejuhti Oprah Winfreyd sobimatute väljendite kasutamises. Skandaalne teleintervjuu kuninganna Elizabeth II lapselapse prints Harry ja tema abikaasa Meghaniga peaks telekanalil CBS eetrisse minema homme, 7. märtsil. 

Ameerika Ühendriikidesse elama kolinud prints Harry ja tema naine Meghan andsid tuntud telesaatejuhile Oprah Winfreyle pikema intervjuu. Mitmed Londoni kõmulehed kirjutasid sel nädalal, et Londoni kõrgemad ametiisikud ootavad saadet õudusega. Jättis ju kuninganna mõni aeg tagasi noored ilma rahalisest toetusest ja väidetavalt ka tiitlitest. Seepärast on raske ennustada, mida kättemaksuhimuline paar võib telesaates (välja) lobiseda. 

Mida teame?

Praegu on meil teada vaid järgmised faktid. Need on võetud umbes 30 sekundit kestvast saate lühitutvustusest ehk treilerist, mida sel nädalal korduvalt näidati.

- Prints Harry ja tema lapseootel kaasa Meghani intervjuu on tõepoolest salvestatud. Intervjueerija on maailmakuulus teleajakirjanik Oprah Winfrey. Eetrisse on see kavas anda telekanalil CBS 7. märtsil tippajal.

- Briti kuningaperet on juba hoiatatud, et oleks parem, kui nad pärast saate eetrisse minekut kohe avalikkuse ees eriti ei esineks.

- Prints Harry ütles, et tema perekonna sõit USA-sse Los Angelesse oli tingitud kartusest, et ajalugu võib korduda. See on ilmselge vihje tema ema hukkumisele 1997. aasta augusti viimasel päeval autoõnnetuses Pariisis. Omal ajal levisid kuuldused, et avarii oli kellegi poolt teadlikult korraldatud.

- Harry sõnul oli möödunud aasta neile mõlemale erakordselt raske. Kuid õnn seisneb selles, et nüüd on nad vähemalt koos.

- Umbes pool minutit kestva saate lühitutvustuse ajal ei lausu Meghan sõnagi. Samas vihjab saatejuht Oprah Winfrey endise näitleja sõnadele: "See kõik oli peaaegu väljakannatamatu."

- Oprah Winfrey kinnitab, et "keelatud teemasid" intervjuus ei olnud. "Nad räägivad tõega šokeerivatest asjadest," lisas ta. 

- Meghanile olevat saatejuht esitanud skandaalse küsimuse: "Kas sa vaikisid omal tahtel või sind sunniti vaikima?"

Sussexid vs Windsorid 

Ajakirjanduses kasutatakse Harry ja Megani mainimisel ikka veel nende tiitleid – Sussexi hertsog ja hertsoginna. Teleintervjuus ütles Sussexi hertsog, et kuninglikust perest lahkumine oli "erakordselt raske".

Briti ajakirjanduse arvates võib homme eetrisse minev sensatsiooniline intervjuu, mida kindlasti jälgivad kümned miljonid inimesed üle kogu maailma, tõsiselt rikkuda kuninganna Elizabeth II ja tema poja prints Charlesi tuju ja prestiiži. Seepärast ongi Briti kuningakoda ja selle teenistuses olevad eksperdid asunud juba vasturünnakule.

Nii näiteks ütles prints Charlesi biograaf Robert Jobson: "Saate lühitutvustus on täis kõiksugu melodramaatilist jaburdust, mis ületab viisakuse piirid."

Ta lisas: "Kuningannat ja kuninglikku perekonda ei saa samastada Don Corleone maffiaperega (filmist "Ristiisa" – toim). Kuninglikul perel  pole palgamõrtsukaid ega gangstereid, kes tegeleksid inimeste vaigistamisega. Olles kuningapere täieõiguslik liige, oli Meghan pidevalt Scotland Yardi kaitse all... Ta ei olnud kunagi füüsiliselt ohustatud ja prints Harry peaks seda väga hästi teadma. Jutud, et teda sunniti vaikima, on üks suur rumalus. Ma eeldan, et see ongi saate pealiin. Millist mõju avaldab see aga kuningannale, tema abikaasale prints Philipile, kuningaperele tervikuna ja kogu meie riigi autoriteedile?" 

Algselt pidi intervjuu kestma poolteist tundi. Miskipärast pikendati seda veel poole tunni võrra. Rääkides telesaate tegijate otsusest intervjuu aega pikendada, ütles kuningapere ekspert Richard Fitzwilliams Londoni tabloidi The Daily Mail korrespondendile: "Lisatud 30 minutit võivad kuningapere jaoks olla tõeline õudusunenägu. Miks seda tehti? Võib-olla Harry ja Meghan vihastusid, kui nad jäeti ilma rahalisest toetusest, või oli see kõik juba varem kavandatud? Kindel on, et intervjuu mõjutab märkimisväärselt nende suhteid kuningapere ülejäänud liikmetega." 

Täiendavad 30 minutit võimaldavad telekanalil CBS näidata rohkem reklaami. 30 sekundit kestev reklaam telekava tippajal maksab aga ligi 200 000 dollarit. 

Ameerika tabloid New York Post avaldab sageli kuulujuttude rubriiki "Page Six" ("Lehekülg kuus"). Selles ilmus uudis, et Harry ja Meghan ei saa intervjuu eest mitte sentigi. Küll olevat see osa aga nende tulevikuplaanist luua Ameerika Ühendriikides endile miljardeid dollareid maksev bränd. Nad olevat juba allkirjastanud ärilepingud kompaniidega Netflix ja Spotify maksumusega 100 miljonit dollarit. 

Nagu oodata võis, ajas intervjuu lühitutvustus Buckinghami palee vihale. Teada on, et saates tuleb jutuks Meghani tüli oma mehe perekonnaga. Arusaamatu on aga, miks võrdleb prints Harry oma naise olukorda printsess Diana saatusega. Säärast võrdlust on Ühendkuningriigis juba teravalt kritiseeritud. 

Mis on tõene, mis mitte?

Intervjuu ajal kandis lapseootel Meghan Armani moemaja musta kleiti, mis maksab Briti kõmulehtede andmeil 4700 dollarit (ligi 3900 eurot). Käe peal oli tal aga printsess Dianale kuulunud käevõru maksumusega umbes 13 000 naela (ligi 15 000 eurot).

Nagu eelpool juba mainitud, et lausu Meghan pool minutit kestva treileri ajal sõnagi. Küll aga märgib Oprah Winfrey, et Meghani sõnad olid šokeerivad. 

Saatejuht lausub: "Tundub, et oli mingi murdepunkt." Seejärel pärib ta, kas Meghan vaikis oma vabal tahtel või teda sunniti vaikima? Treileris vastust pole. Selle saame tõenäoliselt teada saadet vaadates.

Prints Harry kandis intervjuu ajal elegantset halli ülikonda ja valget särki. Ta toonitas, et tunneb abikaasa kõrval olles "kergendust ja õnne". Just abikaasa, mitte aga oma kuningliku vanaema Elizabeth II ja ülejäänud kuninglikku verd sugulaste kõrval. 

Harry vihjas oma hirmudele, et Meghanit võib tabada sama saatus, mis tabas tema ema 23 aastat tagasi. Buckinghami palees on see väide tekitanud rahulolematust. 

Printsess Diana hukkus 1997. aastal Pariisis, kui oli koos oma meestuttava Dodi Fayediga. Ametlikel andmetel oli see õnnetus, kuid kuulujutte levis omal ajal rohkesti... 

30 sekundit kestvas treileris ütleb Harry veel: "Tunnen suurt kergendust ja õnne, istudes siin oma naisega ja vesteldes teiega. Ma ei suuda isegi ette kujutada, kuidas õnnestus tal [Dianal] kõik see üksi üle elada ja aastaid kannatada." 

Harry jätkab: "Ka meil mõlemal oli erakordselt raske, kuid meie olime vähemalt kahekesi." 

PILKUDE MÄNG: Buckinghami palee rõdul kaamera ette jäänud Elizabeth II, prints Harry ja tema abikaasa Meghan. Naiste omavaheliste suhete kohta võib nii mõndagi öelda juba nende näoilmete järgi.
PILKUDE MÄNG: Buckinghami palee rõdul kaamera ette jäänud Elizabeth II, prints Harry ja tema abikaasa Meghan. Naiste omavaheliste suhete kohta võib nii mõndagi öelda juba nende näoilmete järgi. Foto: dailymail.co.uk

Kuningakoja reageering

Teleintervjuu pole veel eetrisse läinud, kuid tagajärjed on juba olemas. Sel nädalal tuli teade, et 99-aastane prints Philip viidi kiirabiga prestiižsesse St Bartholomew hospidali. Kuna printsil on süda haige, tuli talle kiiremas korras teha hädavajalikud uuringud. 

Buckinghami palee mure on arusaadav. Keegi ei tea ju täpselt, mida Harry ja Meghan intervjuus rääkinud on. Kuninganna on otsustanud jätta nad ilma nii finantstoetusest kui ka tiitlitest. Seni on Sussexi hertsog ja hertsoginna kuninganna otsusele reageerinud vaid napisõnalise avaliku teatega. 

Esmaspäeval sai teatavaks, et kuninganna Elizabeth II kavatseb telekanalis BBC esineda kõnega, mis läheb eetrisse vahetult enne Harry ja Meghani intervjuud. 

Esialgsete kavade kohaselt pidi kuninganna 8. märtsil osalema Rahvaste Ühenduse iga-aastasel jumalateenistusel. Tänavu jääb see Covid-19 tõttu paraku ära. Kuninganna ametlik pöördumine pidi aga ikkagi toimuma. Nüüd on otsustatud, et kuninganna peab oma kõne päev varem.  

Nädala alguses levis veel uudis, et prints Harry ja Meghani provokatsioonilist intervjuud on kavas redigeerida või isegi osaliselt uuesti salvestada. See teade tuli pärast seda, kui 99-aastane prints Philip oli kliinikusse täiendavatele uuringutele viidud. Lisaks spekuleeritakse, et intervjuu korraldajad hakkasid kartma erimeelsuste süvenemist Briti kuningliku perekonnaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles