Lembit Uustulndil valmis ajaloosugemetega romaan

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Lembit Uustulnd
Lembit Uustulnd Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääle arhiiv

Lembit Uustulnd on andnud kirjastusele üle noorsooromaani “See rüütel oli siiski”, mis on autori sõnul omamoodi järg tema noorteraamatule “Ta ujub siiski”.

“Käsikiri on toimetaja käes ja kunstnik joonistab pilte,” ütles Uustulnd Kadi raadio saatele “Keskpäev”. “See peaks olema Saaremaa lugejale päris põnev, kuna ma olen sinna põiminud huvitavaid fakte ajaloost,” sõnas ta.

Uustulnd nentis, et uus teos sündis tänu raamatus “Kuressaare vanem ajalugu” ilmunud Kalle Kesküla artiklile Vene tsaari esimesest kaaperlaevastikust, mis loodi Liivi sõja aegu Kuressaares. Sel ajal oli Vene tsaari Ivan Groznõi valduses Narva kindlus koos sadamaga, mille kaudu ta hakkas arendama kaubandussuhteid Inglismaaga. Paraku istusid tollases Revelis ehk Tallinnas tsaari surmavaenlased rootslased, kes kohe venelaste laevu kaaperdama asusid. Ivan Groznõi leppis seepeale Taani kuninga Frederik II-ga kokku väikese sõjalaevastiku moodustamise, mis aitaks Narva suunduvat kaubavoogu kaitsta. 

Esimene laev osteti 1570. aastal Kuressaares ja ettevõtmise juhiks sai taani piraat Karsten Rode. See oli nii kõva mees, et kaaperdas viie kuu jooksul 26 Rootsi ja Hansa Liidu laeva ning tema enda laevastik kasvas kuue aluseni.

Selle ajalooseiga põhjal sündiski Lembit Uustulndi uus raamat, mille noored tegelased Mats ja Tõnn asuvad otsima muistset kadumaläinud röövsaaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles