MAAILM Sohvaskandaal: kolm poliitikut ja kaks tooli

Urmas Kiil
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Foto: OLIVIER MATTHYS

Aprilli alguses leidis Türgi pealinnas Ankaras aset häbiväärne vahejuhtum, milles solvati rängalt Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit. Irvhammastest ajakirjanikud ristisid toimunu sohvaskandaaliks.  

Kohtumisel Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğaniga oli Saksamaa endine kaitseminister sunnitud istuma võõrustajast mõnevõrra kaugemal paiknevale diivanile. Samal ajal võtsid ruumi keskel asuvatel kõrge seljatoega toolidel koha sisse kaks meest – Euroopa Ülemkogu Belgiast pärit praegune eesistuja Charles Michel ja Türgi president. Kogu loo teeb piinlikuks veel tõsiasi, et mehed istusid mugavatele toolidele veel enne, kui Ursula von der Leyen oli jõudnud koha sisse võtta talle eraldatud diivanil.   

Türgiga peetud läbirääkimistel omas von der Leyen sama diplomaatilist staatust, mis oli Michelil ja Erdoğanil. Nii tekkiski veider olukord – kõrgetasemelisi poliitikuid oli kolm, kuid toole vaid kaks. 

Euroopa Liidu võimukandjate avalikustatud videos võib näha, kuidas Euroopa Komisjoni president von der Leyen seisab härrasmeeste läheduses. Ta on ilmselgelt segaduses, pomisedes: "Mh..", millele mehed paraku ei reageeri. 

Ursula von der Leyen püüab igati vestluspartnerite tähelepanu tõmmata, ent sellest hoolimata kolmandat tooli ruumi keegi ei too. Lõpuks istub ta meestest veidi kaugemal paiknevale diivanile. 

Tema vastas asuva teise diivani peal istub samal ajal Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Veel üks solvang ja diplomaatilise protokolli räige rikkumine. 

Euroopa Liidu endine saadik Türgis Marc Pierini on veendunud, et Ankaras asetleidnud vahejuhtumi taga on Türgi president Erdoğan isiklikult. Pariisi ajalehele Le Figaro sel nädalal antud intervjuus ütles ta: "Ilmselgelt oli see Türgi religioossete konservatiivide järjekordne žest." 

Kaadreid Türgi pealinnas asetleidnud vahejuhtumist levitati sel nädalal ka sotsiaalvõrgustikes. Euroopa ajalehed ristisid selle sofagate´iks (sohvaskandaaliks).  

Mitmed Euroopa naisteorganisatsioonid nõuavad nüüd  Euroopa Liidu Ülemkogu eesistuja Charles Micheli tagasiastumist.

Ajaleht Le Figaro iseloomustas aga toimunut sohvaskandaali kajastavas uudisloos kui head näidet "belgialikust galantsusest ja euroopalikust argusest". 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles