MUHU UUDISSED Kena kevadine aeg

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Vanamad inimesed tiadvad reaki, et kui enne jüribed köiasse särgi väel, siis pärast juani köiasse kassukaga. Neh, annaks siis ikka, et nie riidepoed Kuresares enne juanibed ikka lahti tihasse, et suaks uied kassukad selga osta. Vanad oo selle pitka isulatsiuonis istumisega nii ehk nii pissikseks jäen ja sellekevadine ilm igatahes ähvardab küll, et juanibeks oo uut kassukat taris. 

Aga neh, nõnna kenad suoja abrilli tuleb mudud kiita. Suab kangest palju õues kõõnusta ja kaudu metsi kuipimas köia. Ja neid ratastega rinki kupatajaid oo kua ikka nähe, kis neid külasilta kokku lukevad ja ennassimi ratastega seltsis nende juures pildistavad. Neh, uhked auinnad ju mängus.  Kellel põle änam muud kodu aidas tiha, siis võib ju igaks juhuks kummuli äkkega oma piendramua üle äesta. Neh, et kui kiegid tahab kuapsust kasvata, siis sõuke tegemine oide putukad kuapsustest kaugemase.

Aga neh, juu neid sigade segamisi püörtud põldusid ja sillajaari suab kua kohenda. Neh, nie reod aavad inge täis küll. Aga ega nõukstega põlegid muud ette võtta, kut et ise tuleb omad muad karjussega äe kaitsa. Neh, ja kis oo nüid nie uied elud-maad sõnna metste vahele ja mere jaare püsti aan, siis neh, kallis aeg, ega ep suagid sigudikkudele süiks panna, et nad sial püörmas köivad. Luom oo ju arjun. Taa olli sial mua pial siiskid enne, kut sõnna mõni suvemaja püsti panti. Neh, inimeseluoma ännatumate tegude iest oo kõik nõuksed kõrvalised majapidamised turvakaameratega kenaste äe kaitsud, aga ilma mõistuseta luomde iest ep täita ennasid änam kaitsa mitte. Aga muedu ju neid sigudikke omast aast välja ep sua. Tulavad aga jälle nühkides ja püörvad õunbu alused puhas teenepidi. 

Ja kui õued oo kenaste äe silutud, siis Liivalt suab lillsid kua kojo osta. Neh ikka kentimise jäuks. Muhulasel piab ju neid lillsid ühtejuoni ümberrinki olema. Nõnna kut pättide ja siilikuaia pial, nõnnasammati õue pial kua. Liiva linnas oo nõuke kena lugu, et paiguldased lillemüiad oo omad ärid kenaste õue ossan üles sättida. Üks oo turu pial ja teene poe otsas. Nõnna et passige aga easte piale, kut te Liiva vahele satute. Et ons emb-kumb koht äkist lahti või põle. 

Vat sõuksed luod ja laulud. Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles