Pommirühm käib Sõrves lahingumoona otsimas

Saarte Hääl
Copy
Pommid.
Pommid. Foto: Saarte Hääl

Tänavu aprillis on Lääne-Eesti pommigrupp leidnud Saaremaalt nii mürske, miine kui ka granaate. 

“Meie jaoks on tänavune kevad alanud töiselt,” ütles Lääne-Eesti pommigrupi juht Aivar Post raadio Kadi uudistes. 

Tema sõnul on kevad niikuinii see aeg, mil pärast lume sulamist tuleb lõhkekehi päevavalgele nii loodusest, põllutööde kui ka ehitus- ja remonditööde käigus. 

Tänavu kevadel võttis pommirühm aga ise ette otsingud Saare maakonnas, keskendudes Sõrvele, kus sõja ajal toimusid suured lahingud.    

“Nende otsingute käigus oleme leidnud tavapärasest natuke rohkem lõhkekehi,” rääkis Post, kelle sõnul oli 2/3 leidudest mürsud ja 1/3 miinipilduja miinid ja granaadid. Samuti on leitud lennukipomme, sütikuid ja detonaatoreid, ent ka puhast lõhkeainet. 

Et töö oleks ohutu, kannavad pommirühma liikmed kiivreid ja killuveste ning kasutavad spetsiaalseid töövõtteid. 

“Kindlasti ei soovita me kellelgi omal algatusel lõhkekehi otsida,” ütles Post. “Kui aga juhuslikult, näiteks metsas jalutades lõhkekeha leiate, tuleb kindlasti abi kutsuda.” 

Leitud lõhkekeha või sellesarnast eset puutuda ei tohi, vaid tuleb helistada häirekeskuse telefoninumbril 112. Kui võimalik, tuleks leiukoht märgistada – näiteks siduda lähedal asuva puu oksa külge lint.“

Telefoniga saab pildi teha ja meile telefonile või meilile saata,” soovitas Post. 

Tänavu aprillis on Lääne-Eesti pommigrupil tulnud reageerida 45 väljakutsele. Kokku on kahjutuks tehtud 182 lõhkekeha või nende osi ja ligi 16 000 padrunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles