KÜLAVAHELOOD ⟩ Kakuna küla mehe Kirill Kivi ilmavihikud

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kadi raadio saates "Külavahelood" selgus, et 46 aastat tagasi taevastele radadele lahkunud Kakuna küla kala- ja põllumehe Kirill Kivi ilmavihikud on tema tütre Aino Viilupi peres auväärsel kohal.

Isa surma järel jätkas igapäevaselt ilmastikunähtuste kirjapanekut talupidaja tütar Aino Viilup.

Koduloolane Riida Kask Kuressaarest on Kakunast pärit Aino Viilupiga tuttav 1956. aastast. Riida oligi see, kes Aino hobist raadiomehele teada andis.

„See on järjepidev ja tänuväärt tegevus. Ilmavihikuid või õigem oleks öelda, et mahukaid kaustikuid, on täitnud ka Aino ja Ahti Viilupi tütar Anne. Nad on üles tähendanud ka olulisi sündmusi,” annab Riida Kask teada.

Tööka ja mitmekülgsete huvidega isa töid-tegemisi meenutades räägib Aino, et kevadisel kalapüügiajal tõusis isa juba varahommikul. „Kalapüük oli aeganõudev – varahommikul merele, õhtul hilja jõudis ta koju. Saagid olid tollal suured. Kala oli meil iga päev toidulaual. Põhiliselt püüdsid Kakuna mehed räime. Angerjadki saadi igal aastal üsna suurtes kogustes. Küllap ta tundis kalarannast koju jõudes väsimustki, aga ometi leidis ta mahti märkmetee tegemiseks,” meenutab Aino.

Kirilli väimees, Ahti Viilup, kes pärit Valgamaalt Karulast, näitab äia meisterdatud kahe lahtriga karpi, kus ühes lahtris oli jooksva aasta kalender teises avauses eelmise aasta oma. Karbi nurka oli talumees meisterdanud koha pliiatsi jaoks.

„Sain äiaga väga hästi läbi. Mindki võttis ta vahel kalavetele kaasa. Kalapüük ei olnud mulle võõras, sest oma kodukohas olin järvest kala püüdmas käinud. Siin aga sain merele,” räägib hea mitukümmend aastat Saaremaal piima-ja lihatööstust juhtinud Ahti Viilup.

Päevikuid sirvides leiab Riida Kask huvitavaid tähelepanekuid ka Kirill Kivi väimehe kohta. Lisaks ilmastikunähtustele on Kirill kirja pannud ka oma väimehe sõidud mandrimaale. Täpselt on ta kirja pannud, kuhu Ahti ühel või teisel päeval sõitis, millal tagasi tuli jne.

„Näed, Aino on traditsiooni jätkanud. Isegi praami väljumise kellaaeg on kirjas. Ainult seda pole ta kirja pannud, kellega abikaasa Tallinnas, Moskvas või mujal kohtunud,” võtab Riida nähtu kokku.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles