MUHU UUDISSED ⟩ Oo pidusid ja õppemist

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Kevade passis ja iiveldas piale oma tulemisega. Enne jüribed korraks andis pirekse suoja, aga sõnna sie siis jähigid. Aga kus nüid, mineva nädali, kukkus läpatama.

Neh, toomgad läksid õide ja nõnna sai tuhlis just parasal aal maha. Ja nüid nädali lõppus oo neljad pühad. Nõuke kena soe tulli just õigel aal – meiud oo nelipühi laupaks just parasad. Kenad värsked ja ergud! Neh, meiusid tasub tuppa tuua küll. Sie pidada kõik tõbed ja aigused elust-maast iemal oidma. Neh, ka katusseriastagid tasub meiud sättida! Mis ta põle siis kena mitte!

Kirkus tähistatse nelipühadega Püha Vaimu väljavalamist ja meite suures kirkus oo üks püha viel. Nelipühi esimese püha oo leeripüha kua.

Aga neh, enne kut nii suured pühad puhas kätte jõudvad, tuleb Liiva kirgu pasturoatis üks suurem tüetegu ja õppemise päe. Laupa oo vanade akete päe jälle. Muhu Pärandikuol ja Eesti Vabaõhumuuseumi moaarhidektuuri keskus kahegeste korraldavad. Üllar Alev, sur mailmatuma tark insineer, tuleb riagib, mis tuleks vanade aketega tiha, et nie paramini suoja piaks.

Neh, et talve külm ja sügise väotuul tube ja kambrid külmaks ep veaks mitte. Tüetuba oo pasturoatis mudud ja igaüks, kis tahab, suab ise järgi katsu, mesmuodi vana akna suab uieks tiha. Ja Liiva turu majas seente pial avatse näitus “Talumaja silmad ja suud” vanade talude ustest ja aketest. Pihta akkab sõuke pitk ja tarkust täis päe kellu kahestteistmest.

Neh, näitus jäeb sõnna turu seente piale vahtimiseks üles ikka kohe juanibeni. Jõvab uurimas köia mitmel korralgid, kis tahab. Nõnna et viel üks asi juures, misepärast tasub sial turu pial vahest ikka rinki kuipida. Neh, et ead ja paramad toedulõhnad nieletsed üles aavad, sest ep maksa mitte riakigid. Terve tänavajägu süömakohti oo ühtes turu nurkas ja teises nurkas oo, neh, Muhu levad ja kalad. Ja neid kis värskid pakkuvad, neid oo turul ja neid oo poe seena eares kua rivis.

Neh, ja nie lillekaupmehed, nie levab kua igaüks ise kenaste üles. Omad igapäised ja nie võerad kua, kis siia aruarva sattuvad. Põle mina viel kuuln, et mõnel põleks ostjaid köin mitte. Neh, nie muhulaste nobed näpud tahtvad ju muude toemetamiste kõrvas ikka lilled ja taemed kua mulda pista.

Vat sõuksed luod ja laulud. Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles