Salmel tähistatakse kohaliku näitemängutegemise 120. aastapäeva

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Teater/lava/lavastus. Foto on illustreeriv.
Teater/lava/lavastus. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Täna kell 18 etendub Salme rannapargis Janno Puusepa muinasjutt täiskasvanuile “Kukk”, millega tähistatakse 120 aasta möödumist näitemängutegemise algusest Sõrvemaal.

Maire Sillavee
Maire Sillavee Foto: SH

Tükki mängivad Salme vallateater, Taritu tubateater ja Hiiu Naaditeater nii, et iga trupp teeb näitemängust ühe osa ja igaüks omamoodi võtmes. “See on selline ühekordne projekt, mida mängimegi vaid ühe korra,” ütles Salme vallateatri eestvedaja Maire Sillavee Kadi raadio “Keskpäeva” saates.

Ta märkis, et see, mismoodi kogu tervik välja kukub, selgub alles kohapeal, kuna ükski trupp ei tea, kuidas teised asja on lahendanud. Ainuke kokkulepe oli, et viiel-kuuel läbival tegelasel on mingi kostüümielement või rekvisiit, mis liigub n-ö käest kätte ja publik saab aru, kes on timukas, kes ülekuulaja, kes nõid.

Esimene trükitud märge selle kohta, et Anseküla kihelkonnas tehakse näitemängu, pärineb 1901. aasta ajalehest Saarlane. Nimetatud aasta 17. juunil peeti Anseküla kirikumõisa puiestikus laata, mille programmis olid ka näitemängud “Isaisade viisi” ja “Alkoholi õnnistus”. Sõrvemaa näitemängu ajalugu on kirja pandud viie aasta eest ilmunud brošüüris, mida Salme vallateater oma etenduste alguses levitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles