Arheoloogiapäevadel tutvustatakse Kuressaare kindlust ja Muhu linnust

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
UUS VÄRAV: Aastail 2010–2015 rajati Kuressaare linnuse rekonstrueerimise käigus merepoolse valli sisse uus värav.
UUS VÄRAV: Aastail 2010–2015 rajati Kuressaare linnuse rekonstrueerimise käigus merepoolse valli sisse uus värav. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseamet kutsub ajaloohuvilisi Euroopa arheoloogiapäevade raames jalutuskäigule Kuressaare linnus-kindlusse ja Muhu maalinnale.

Kuressaare kindluse jalutuskäik 18. juunil, kus giidiks aastatel 2010–15 linnuse väliuuringuid juhatanud arheoloog Garel Püüa, on esimene avalik väliekskursioon üle mitme koroona-aasta. Räägitakse keskaegse piiskopilinnuse ehitusloost ning selle kujunemisest muldvallide ja bastionidega kaitstud kindluseks. Jutuks tuleb ka linnuse külje alla tekkinud Kuressaare asula vanem ajalugu läbi arheoloogiaprisma.

Umbes tunniajane jalutuskäik algab kell 16 Kuressaare lossi eest suurtükkide juurest ja on huvilistele tasuta. Jalutuskäigule saab ennast kirja panna lingil https://www.muinsuskaitseamet.ee/et/node/2144.

Muhu maalinna tutvustab 20. juunil arheoloog Jaan Tamm. Kell 12 avatakse linnust tutvustav põhjalik teabetahvel, pärast avamist viib Jaan huvilised linnusele ja annab ülevaate sündmustest, millega muistsed muhulased – linnuse vaprad kaitsjad – kirjutasid end 1227. aastal Eesti ajalukku.

Kes sellel korral Muhusse ei jõua, siis on veel võimalus 31. juulil kell 12 ja 28. augustil kell 12.

18.–20. juunini kestvatel Euroopa arheoloogiapäevadel on Eestis fookus linnaarheoloogial ja põnevat programmi saab nautida kõikides muinsuskaitse all olevates vanalinnades, ekskursioonid toimuvad ka Rebalas, Narvas ja Muhus.

“Enamik meie linnadest on linnana välja kujunenud juba keskajal – tähistatakse ju järjest linnade asutamise esmamainimise 700- ja 800-ndaid aastapäevi. Tõsi, keskaegset hoonestust enam igalt poolt ei leia, suur osa ajaloost on peidus maa all.

Seekordsete Euroopa arheoloogiapäevade ajal soovime huvilistele tutvustada meie linnade neid kohti või nähtusi, mis pärinevad linnade varasest ajaloost. Tahame aidata inimestel neid põnevaid märke lugeda ja paremini mõista,” ütles muinsuskaitseameti arheoloogiavaldkonna juht Ulla Kadakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles